Assalamualaikum.. Ayam masak merah adalah menu paling digemari seisi keluarga. Lauk wajib hampir setiap minggu mesti masak punyer..hihi. Ni ayam masak merah menu raya ke 3 aritu dimakan bersama nasi minyak dan gulai kambing. Alhamdulillah..
RESIPI AYAM MASAK MERAH
sumber - inahar's cooking time
1 ekor ayam potong sederhana kecil ikut suka, cuci bersih dan lumur garam kunyit kemudian goreng
1 biji bawang besar - hiris bulat
3 biji bawang besar-kisar
2 biji bwg putih-kisar
1 inci halia- ketuk saje
3-4 sudu besar cili giling (ikut kepedasan disukai)
1/2 botol kecil sos tomato..(kita guna jenama kimball)
2 sudu besar sos tiram
cili hidup potong
2-3 sudu besar gula
garam
minyak
perisa jika suka
Cara-
Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar & halia sampai naik bau . Kemudian masukkan cili giling, tumis lagi sampai pecah minyak. Selepas itu masukkan sos tomato,sos tiram ,gula,garam , ayam goreng & cili potong juga hirisan bawang besar . Masak sampai mendidih, jika kuah pekat sgt bolehla tambah air sikit(anak2 suka lebih kuah sambalnye..selalu pun kita mesti lebihkan sosnya utk digaul ngan nasi..barula terasa masak merahnye)
p/s Jika masak untuk jamuan yang istimewa sedikit seperti kenduri, jamuan raya dimakan bersama nasi berperisa kita akan tambah sedikit kayu rempah tiga sekawan semasa menumis masakan ni.
No comments:
Post a Comment