Monday, June 8, 2020

LONTONG JOHOR

Alhamdulillah..Menu beberapa hari yg lepas dapat kita sediakan nasi himpit dan kuah lodeh serta perangatkan balik kuah kacang daging dari freezer tu..maka terjadi lah menu lontong johor yg enak banget! Jom kita zaas resepinye yok.. 

Resepi Sayur Lodeh
Sumber - inahar's cooking time

Bahan bahan:

1/4 biji kubis - potong kecil
1/4 biji sengkuang - potong panjang
1 batang karot - potong panjang
6-8 batang kacang panjang/buncis potong serong
1 biji terung - potong dadu
2 keping tauhu kering - rendam dan potong kecil
Sedikit suhun - rendam
1 keping tempe - potong nipis dan goreng
2 keping tauhu - goreng dan potong dadu
2 biji cili merah - hiris nipis
2 batang serai - ketuk
Sedikit lengkuas - ketuk
2 pek santan kotak 
1 mangkuk kecil udang segar - siang dan cuci bersih
Garam secukup rasa
1 kiub ayam knorr
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan kisar:
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit kunyit hidup
2 sudu besar udang kering - rendam dan tos

Cara cara:
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, serai dan lengkuas sehingga naik minyak dan masak sepenuhnya. 
Tambahkan santan dan air secukupnya ke dalam kuali dan biarkan sehingga ianya mendidih lagi. 
Masukkan semua bahan dari sayur yang jenis keras sehingga sayur yang lembut. Masukkan pula udang segar dan kacau lagi. Akhir sekali masukkan cili merah, tauhu dan tempe yang digoreng serta suhun. Masukkan garam, kiub ayam dan sesuaikan rasa dan kepekatan. Terus dikacau kuahnya selepas beberapa minit api ditutup.
Boleh dihidang bersama nasi himpit/ketupat, sambal bilis atau sambal kacang juga serunding kelapa dan telur rebus.

No comments: