Musim2 raya ni jom kita layan cucur jagung rangup petang2 camni kan. Memang best..tips utk mendapatkan cucur yg rangup di luar adalah dgn menambah sedikit tepung beras dalam adunan cucur manakala gunakan tepung cap sauh utk memastikan cucur ni tetap lembut didalam nya. Jom kita zaas resepinye yok!
Resepi Cucur Jagung Rangup
Sumber - inahar's cooking time
Bahan
2 cawan tepung gandum
2-3 sudu besar tepung beras
Udang kering (boleh guna ikan bilis, udang segar dsbnya)
1/2 biji bawang besar potong nipis
1-2 biji lada hijau/merah
Kucai (takder stok)
1 cawan jagung tin (whole kernel)
Garam & perisa
Air secukupnya - adunan haruslah sedikit cair utk memudahkan menggoreng secara meleper dan nipis dalam kuali nanti
Minyak utk menggoreng
Cara
Panaskan minyak yg banyak. Goreng adunan secara meleper dan nipis sedikit utk memastikan ia rangup. Siap. Boleh dimakan panas2 bersama sos cili. Nyumm!
No comments:
Post a Comment