BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g mentega berkualiti tinggi- kita guna golden churn
170 g gula halus
2 camca besar madu
4 biji telur gred A
100 ml susu segar
2 camca teh esen vanilla
170 g tepung gandum
1 camca teh baking powder
100 g semolina @ suji
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tepung gandum digaul bersama baking powder dan diayak, kemudian campurkan semolina@suji dan garam, gaul rata. Telur, susu dan esen vanilla disatukan dan kocok hingga semua sebati. Ketepikan.
- Putar mentega, gula halus dan madu hingga kembang. Masukkan bancuhan telur + susu + esen vanilla tadi sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga putih dan gebu (macam gambar no 2).
- Pada kelajuan perlahan, masukkab tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata dan masukkan ke dalam tin kek yang telah disapu dengan mentega dan dialas dasar tin dengan kertas minyak.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.
12 comments:
slm ...
satu masa dulu kak pernah buat resepi kek semolina ni..confident je...apa lagi ..dah masak..tahlah rasa macam makan kek ada pasir ..hehehe....tgk innahar buat, nak cuba balik ni..kali ini mesti lebih hati2...
erm harumnye bau..hehehe..
nk mintak sikit boleh?
huhu..kurang sihat la skang ni kak..
nak masuk dapur pon belum ade daya..
dah terkena penangan si 'kecik' nih..
hehehe..
Salam Ina...cantik dan sedap kek semolina tu, minta sikit boleh?
http://treatntrick.blogspot.com
salam kak ina...lamanya tak dtg sini...sihat ke??mestilah sihatkan bila dah keluar kek sesedap itu...klu macam gini punya sedap nak kena cuba gak ni...hehe
ina ct pun dah buat kek semolina ni..memang sedap kan :)
wahhh...kak ina dh buat dh kek popular ni!!! sy pun teringin nak buat gak...tp tepung suji tarak!! hehe
Amboi sedap nyer, nak sepotong....
hehe dah sampai kak dapur inahar ya..sedap wo!!
kak
nak sepotong boleh
jap suji tu apa ek?
Salam Akak,
Akak sihat? gebus sungguh kek semolina tue... nama pon vogue gitu.heheh
ijan
nak torai jugaklah..
thnx to all comments...this is a must try recipe!!
Post a Comment