Wednesday, April 22, 2009

CREAM PUFF KASTAD JAGUNG




Ni lak cream puff kastad berjagung..resipi dh pernah letak cuma i ganti intinye dgn kastad berjagung. tp sebab i rajin xpela i letak gak resipinye kay! link resipi sebelum nih adalah disini.

RESIPI CREAM PUFF KASTAD BERJAGUNG

Bahan2: (untuk pastri)

100 gm butter
200 ml air

1/4 suduteh garam

120 gm tepung gandum

3 biji telur



Bahan-bahan krim jagung :
1 cawan air
½ cawan susu cair
1 cawan jagung dalam tin

½ cawan tepung kastad

5 sudu besar gula


Cara:
puff

1.rebus butter,air & garam sampai mendidih,matikan api.masukkan tepung dan kacau cepat sehingga menjadi doh yg x melekat.nyalakan api dan kacau rata. angkat biar suam.
2.masuk telur satupersatu sambil kacau rata( i guna whisker). masukkan dalam karung plastik segitiga.
3.tekan dgn spuit diloyang yg tlh disapu butter.bakar lebihkurang 20 minit pd suhu 200c @ sehingga kuning keemasan.sejukkan puff sebelum dimasukkan krim jagung.gunting sedikit tepi puff dan pipekan krim kedalamnye!

Cara-cara krim jagung :
Kacau tepung kastad dan air. Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula. Kacau hingga naik wap. Masukkan jagung dan kacau sebentar hingga masak. Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff.

8 comments:

ima said...

sedapnya cream puff tu..kegemaraan ima ni,resepi dah ada boleh cuba nanti..

ain said...

saya ni suka le mkn cream puff tu, buat mmg le x pernah lagi..nanti akak buat byk2..kasi pos sini sikit ye.hihi

CT Delima said...

ina kan memang rajin...coz tu ct suka nak peluk2 ina ni hehehehe kalau x rajin kang cukup bulan x masukkkkk hahaha. ct pun lama x buat cream puff ni lah.bukan malas,mixer kat umah ni buat hal lak.time nak putar tu,dia buat bising tu yang tension tu. kena beli baru kot keh3

aleasofea said...

br jumpa blog ni dr blog member..byknya masakan..

besh2!!

Big Mamma Bukhari said...

assalamualaikum kak..
apa kabar akak dan family.. t dan family kat temerloh.. sihat2 adanya..
t suka blog akak.. byk makanan dan resepi.. i like.. ehehe...

Zue Murphy said...

Sedapnya cream puff. Tapi kek coklat sebelah tu nampak mengancam betul.

MaNjE said...

heheh nnt manje nk try la
wat cream puff nie..mcm senang je..
lagipn anak murid kat sekolah tu
asyik mintak dibelanja makan aje..
ish3...

inahar ali said...

ima..cuba jgn x cuba!!

ain..klu pos nnti takut posmen bedal dulu..hehe!

ct..apalagi cepatla bodek CM tahap maksimum utk beli mixer baru tuh!

t..i liiiiiiike u too!!!hehe..

k.zue..jgn kempunan dah le!!

manje..senang je wat puff nih!! nnti watla utk student2 manje..