Friday, April 3, 2009

YOGURT CHEESECAKE MAWI



Petang ni lak masak cheesecake mawi...resipi mmg dh lama simpan amik dr majalah dh lama dah tapi baru 1st time wat nih..x tau apsal nama kek ni ada nama mawi lak..entah ke mawi suke ke @ tidak cheesecake x taula..hehe! apa2 pun i wat 2 versi yg kosong dan separuh lagi i tambah jem stoberi ikut style ummi tambah atas kek sebelum dibakar..rasanye mmg sedap & kurang manis..so tambahan jem tu dah kira elok2 manis nye!

RESIPI YOGURT CHEESECAKE MAWI

Bahan2:


150 mg butter
100 mg cream cheese ( i guna philadelphia brand)

125 mg gula kastor

100 gm yogurt

3 biji telur grade A

150 mg tepung

1 sudu teh baking powder

1 sudu teh kulit lemon

Cara2:
pukul butter,krim cheese dan gula hingga kembang dan lembut. masukkan yogurt dan pukul rata. masuk pula telur satu persatu bersilih ganti dgn sebahagian tepung dan pukul rata.
masukkan baki tepung dan serbuk penaik sambil diayak dan masukkan kulit lemon. kacau bagi rata sahaja.
tuang adunan dalam cawan kertas (i tambah jem stoberi yg disudukan ke atas adunan dlm cup utk sebahagian cupcake tadi). bakar selama 20 minit dgn suhu ketuhar 180c.



11 comments:

CikMin said...

wah....nama mawi tu yg nampak sedap tu...mawi tu kak ina..tau makan masak kicap gan cekodok bini dia masak jek..hehehe....tp nampak beselera betol la...

ain said...

ni mesti kak ina peminat mawi kan.

Mawar Merah said...

Penat2 hang buat, mawi dapat nama noo...tapi aku tau hang rela...

Zue Murphy said...

Popular lagi Mawi ni rupanya ye. Anyway, I like cheesecake atau apa apa yang ada cheese. Hehehe. That is a good idea to add strawberry preserve.

cikmanggis said...

mawi? hehe,lembu punya susu sapi punya nama...kulit lemon tu menaikkan lagi rasa cheese,yum yum

Datin El said...

inahar kalau mak su akak tau eja mesti dia suka giler cake ni sbb minat kat mawi..ingat lagi ke kat mak su yang penah akak cite dulu.

Ultramama said...

Kenapa Mawi ek?Apa2 pun, kudos 2 K.Inahar yg rajin (hehehe)

mummyalyssa said...

kak ..mmg best la cheese kek ni..simple aje kan..

inahar ali said...

cikmin...kahkahkah!!! mmg betul pun..sayang bini ler katakan..!!

ain..minat dh berkurang sejak dia berkahwin..haha!

mawar merah..paandai hang! tapi bukan aku yg letak nama tu ek!

k.zu..mmg sedap sgt ciskek nih bila diletakkan jem tu!!

cikmanggis..besela owg nk melariskan produk diorang kan!tp kulit lemon tu mmg menambahkan rasa ciskek nih..

datin el..mestila kita ingat lagi kak su tu..nnti kem salam kt dia ek!

ultramama..entahle..camna leh timbul nama mawi tu..mungkin pencipta resipi ni yg giler bebeno kt mawi..hahaha!!

sri..nnti sri try le resipi nih..senang je watnye!

Idayu said...

mawi gak dpt nama..hihi:)

inahar ali said...

ayu..hahaha..bukan akak yg letak nama mawi tu..i'm soriiiii!!