Tuesday, April 14, 2009

MANGO TART!


ni pun menu malam tadi..mango tart! sebenarnye terliur tgk peach tart kt umah kak ina kl..tp memandangkan peach no stock & kebetulan lak ada mangga ranum beli kt pasar malam 2 hari lepas so jadilah resipi nih mango tart. resipi asal dari blog suhana's sweet savoury tapi i copy paste dari umah kak ina kl je ye! sori k.ina..hehe!


Bahan Untuk Pastri


1. 250gm tepung (akak guna tepung serbaguna)
2. 50gm badam kisar(halus)

3. 60gm gula castor

4. 125gm mentega (suhu bilik)

5. 1 biji telur (suhu bilik)

6. 1 sudu teh esen vanilla.


Caranya

1. Gunakan senduk kayu pukul gula dan mentega sekadar sebati.

2. Masukkan badam kisar, tepung , telur dan esen vanilla.
3. Gaul sebati sahaja.jadikan doh....jangan lama sangat gaul ye...(
Do not overknead or pastry won't be flaky) takut nanti pastri jadi keras. Masukkan doh ke dalam plastic cling dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit atau lebih.
4. Selepas 30 minit atau lebih keluarkan doh dan canai lebih kurang 18-20cm. Sapu bekas tart dengan mentega. Hati-hati masukkan pastri dan kemaskan
tepinya.
5. Simpan semula kedalam peti sejuk selama 20 minit.

6. Selepas 20 minit keluarkan dari peti sejuk dan cucuk pastry dengan menggunakan garpu.
7. Bakar di dalam oven suhu 180C lebih kurang 12 minit ataupun perang.
8. Sejukkan sebelum di masuk filing.



Filing

1. 20gram tepung serbaguna
2. 120gram badam kisar(i guna badam kisar + cincang)

3. 100gram gula perang

4. 125gm mentega (suhu bilik)

5. 1 biji telur


Cara-cara

1. Gunakan whisk dan kacau kesemua bahan diatas sekadar sebati sahaja.

Ketepikan.

Bahan untuk dimasukkan ke dalam filing.

1. 1 tin buah peach (I ganti dgn mangga)
2. Gula aising (diayak keatas tart)


1. Tuang filing ke dalam kulit pastri. Susun potongan mango yang telah ditos
.
2. Bakar di dalam suhu 170C selama 40 minit bergantung kepada oven masing-
masing.
3. Cucuk dengan lidi (cake tester) di tengah untuk pastikan filing sudah masak ataupun belum. Jika bersih maknanya filing dah masak. Ayakkan gula aising diatasnya.



7 comments:

ain said...

kak inaaaaa!!!!mintak cikittttttttt!!!!!

hana said...

lamo dah nk wat tart suhana nih! sampai dh blk mesia, pahtu blk sini smula tak buat2 gak! heeeeee.... k.ina,gambo tuh nenanti kita emailkan k!

MaNjE said...

nyam nyam...
macam juicy jer mangga tuh..
meleleh air liur den tgk..
heheh..bak sket..

Zue Murphy said...

Napak sedap your mango tart. You are creative to substitute peach with mango.

inahar ali said...

ain...mehlaaa ada lagi dlm patiais tu!!

hana..wokeh!! tocehtoceh!!hehe..

manje..mehla masuk umah..mangga tu ada lagi kt lam peties tuh!!nyumnyum..

k.zue..mmg sedap..lepas nih nk try wat guna peach lak!

rapheydhillo said...

k.ina,
terliur tengok tart ni.. saya dr dulu dok berangan nak buat, tapi tak pernah jadi pun!!

inahar ali said...

dhill..this is a must try recipe..best gilos!