Wednesday, April 15, 2009

Padprik Campur..


ni lak permintaan abg bani..ish..ish lain2 kegemaran bebudak nih..abg bani mmg x minat langsung ngan tomyam so terpaksala masak kan paprik ni lak!

RESIPI PADPRIK CAMPUR

Bahan2:


2 ketul isi ayam-potong dadu
5 ekor sotong-potong bulat

10 ekor udang sederhana

1 biji bawang besar-hiris

3 ulas bawang putih-hiris

2 hirisan nipis halia

5 biji cili padi-ketuk

3 btg serai-ketuk

3 helai daun limau purut

2 sudu besar cili giling

sedikit karot
sedikit kacang panjang-hiris
sos tomato
sos cili

sos tiram

garam
gula

perisa

minyak utk menumis


cara:
panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga garing then masukkan bawang hiris,halia,serai,daun limau purut dan tumis hingga wangi. masukkan ayam..kacau hingga empuk then masukkan udang dan sotong, sos tomato,sos cili,sos tiram, cili padi. bolehla ditambah sikit air jika terlalu pekat. akhir sekali masukkan kacang panjang & karot serta garam,gula & perisa.goreng sebentar
hingga masak. siap!

11 comments:

Myza Pesona said...

Nanti nak cubalah buat papprik ni! Anak2 suka makan!

ain said...

sy n hubby suka paprik mkn ngan nasi putih pns2. sedaappp!!!!

inahar ali said...

myza..try ler wat..senang je!

ain..mmg sedaaaappp!!!hehe..

rapheydhillo said...

dulu masa lepas sekolah pernah tolong mak saudara berniaga gerai.. from observation saya belajar banyak masakan kat gerai tu termasuk paprik & tomyam. Tapi sejak akhir2 ni yg selalu saya masak nasi & mee goreng je. Yg lain tu just order kat kedai.. terlebih rajin le katakan!

inahar ali said...

dhill..kehkehkeh! besela tu!

Datin El said...

salam inahar..lama tak masuk umah inahar ni..wah..berderet2 menu..best2 lak tu..nak numpang mamam bole.

ima said...

wah sedap2nya masakan inahar ni...fav kami sekeluarga ni..bolehlah cuba nanti.

VG said...

Oh I love makan papdrik. Masa Vin belajar kat USM di Penang, I always go and makan this dish at this shop in Minden Heights. To die for!

Book marked your recipe to try.

cikmanggis said...

mana tahan ni!...pekena dgn nasik panas..fuh berasap !

inahar ali said...

datin el..nk tumpang makan & tido sekali pun leh!!hehe..

ima..resipi simple2 jek!nnti ima try la!

VG..u pun grad usm ke?? waa..kita samela! i think year pun sama kot!

cikmanggis..mmg berasap tul la kak!hehe..

Salt N Turmeric said...

Salam Inahar. Terima kasih sbb follow me.
Padprik ni memang sedap tapi tak pernah lagi baut sendiri. Thank you for sharing the recipe. Nanti def will try. :)

Farina