RESIPI PAPRIK AYAM
resipi asal- makyong @ myresipi
sumber 1- hana
sumber 2- inahar's cooking time
Bahan-bahan
- ½ ekor ayam - dipotong kecil2
- 4 ulas bwg merah - ditumbuk
- 2 ulas bwg putih - ditumbuk
- 1 labu bwg besar - dimayang
- 2 btg serai - dititik
- beberapa helai daun limau purut
- 2 biji buah tomato - dipotong 4
- 5 biji cili padi - ditumbuk
- bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda (x letak sbb xde stok)
- sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
- bahan2 perasa
- Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
- Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
- Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
- Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.
11 comments:
sedap2...! peberet nih !
asyifa..mmg sedapkan..jom mamam..hehe!
emmmmmmm...sedap nye berkilat2 ayam itu...tumpang makan blh..nk hulur pinggan ni..heheheh...
assalam Ina..lama x singgah kt cini...Insyaallah malam nnti bersahur leh akak buat..senag nmpak..bahan2 pun ada kt rumah.....nyam..nyam...jumpa lagi na...
Waktu zaman remaja dulu (waktu belajar), inilah menu kegemaran yang kami suka beli.... makan kongsi dengan kawan sebilik! Sedapnya...
salam kak ina ^^ tun kalau tiap2 minggu ulang paprik ayam ni pun xpe.. hihi..
salam kak ina ^^ tun kalau tiap2 minggu ulang paprik ayam ni pun xpe.. hihi..
Sury..berkilat2 ayam tu ek..hehe! Pepun sowii dh abih pung..
K.norli..mmg senang wat paprik ni kak..tryla ye!
Amie..sama ler akak memula kenal.paprik ni zaman student kt penang dulu..pestaim makan cam owg jakun jek..hehe!
Tun..hahaha..akak pun watnye hampir tiap minggu..sbb sri suker sgt!
salam inahar..thnkks wish bthday kt zila yer..sedapnya la ayam msk camnie..fav zila jgk tau:P
zila..mmg sedap ayam masak cenggini kan..
feveret nih...akan ngn nasik putih sedap...ngn nasik goreng pun sedappp...
Post a Comment