Monday, January 26, 2009

SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS




Haa ni pulak sambal tempoyak masak 2 hari lepas tp x sempat update..lepas tgk resipi nye kt umah yatt (resepi asal oleh nor) aritu terus je i teringatkan tempoyak yg kak ipar bagi beberapa bulan lepas kt dalam petiais tu x berusik pun lagi...apalagi terusla bikin dan dan tu! memang best..berkali tambah nasi, my hubby yg tgh diet nasi pun terjebak jugak bila nengok sambal tempoyak nih..tq very much yatt! resepi pun akak copy n paste je ye..sori yatt..

RESEPI SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS

Bahan-bahannya;
1 cawan ikan bilis di goreng terlebih dahulu
4 sudu besar tempoyak
3 biji cili merah di blend
3 biji cili api merah di blend
belacan
garam
gula

Cara-caranya;

Masukkan sedikit minyak sahaja tumis cili besar, cili api, belacan sehingga masak, masukkan ikan bilis, masak seketika, masukkan tempoyak garam dan gula, terus angkat. siap, boleh prepare banyak2 boleh di simpan lama2 di dalam peti ais

4 comments:

rapheydhillo said...

k.ina,
ini memang favourite i since kecik2 dulu lagi. Yg bestnya boleh buat stok sampai 2 minggu masa duduk hostel time sekolah dulu. Makan dgn rotipun best ni..

cikmanggis said...

Alamakkk...ini kegemaran makcik ni....jika makan ni dgn nasi,hmmm tak payah jogging,duduk je pun berpeluh hehe

inahar ali said...

dhill..arwah mak mentua akak tambah kelapa kt dalam sambal ni..my hubby kata mmg power penangannya klu tambah kelapa..nnti nk try gak!

inahar ali said...

cikmanggis..jgnla bermakcik2..alaa akak nmpak muda lagi lah..hehe!(saya panggil cikmanggis akak ajela ye!)ish memangla kak oi..tambah nasi panas ngan ulam petai..mmg melotup di bueknyo!