Monday, January 26, 2009

RESEPI FRUIT TART & EGG TART

Salam..semalam x smpat nk enter resepi fruit & egg tart tu..ha baru arini nk masukkan. resepi doh tart tu akak amik dari koleksi akak yg dh lama dah..(ntah dr mag mana lupa dah..)


tengokla rupa egg tart tu..huhu..hodoh je sbb hangit keliling tepi sbb terbakar lbhmasa kot haha..anyway tastenya masih mantain sedap..hehe!

RESEPI DOH BAHAN2:

500 gm tepung gandum
250 mg butter (akak guna scs)

125 mg gula aising

2 biji telur

sedikit airsejuk

esen vanilla

campur seme bahan except telur sampai jd crumbs..lepas tu br masuk telur and jadikan doh.kemudian biar dalam petiais dlm 20-30 minit..then amik sikit doh dan tekan dalam acuan sedalam 2-3 mm lepas tu cucuk2 permukaan dgn garfu. bakar dlmpreheated oven around 10-15 minutes.keluarkan dari oven & sejukkan.

resepi krim kastad:

1 biji telur
30 gm gula

20 gm tepung kastad

100 gm susu segar

100 gm krim (guna seme susu pn xpe)

esen vanilla

adun telur,gula dan tepung kastad hingga rata then campur susu dan krim and masak atas api sederhana.kacau perlahan2 hingga sebati,mendidih dan pekat berkilat.tutup api dan tambah esen vanilla. masukkan krim kastad dalam tat yg dah dibakar tadi dan hias dgn buah2an ikut suka.lastly sapu piping gel diatas utk mengilatkan nye.

resepi egg kastad: (ikut resepi dr umah k.zana..resepi asal aunti yochana)

2 biji telur
45 gm gula castor

sedikit garam
80 ml susu segar

40 ml air
1 suduteh jus lemon

1/2 suduteh esen vanilla


bancuh semua bahan diatas sehingga rata then tuang ke dalam tat yg telah dibakar tadi.kemudian bakar semula dlm preheated oven 180 c selama lebih kurang another 15-20 minutes.

1 comment:

Lady Anaz said...

terima kasih bagi resepi ni...nk cuba buat...