Friday, October 7, 2011

BLUEBERRY CHEESETART



Assalamualaikum..waduh dh lama pn.doc x mengecistat kan diri..hehe!! ni cistat yg wat semalam..kalu dulu guna resipi yg sedikit berbeza kt sini tp kali nih kita gunakan resipi dari dapur azita zain yg mmg terkenal ngan cistatnye yg gebus sedap tuh..begitu ramai kengkawan blogger yg dh try resipi nih dan hasilnya amat memuaskan hati..sgt sedaap! anak2 semua x henti mengunyah cistat..adoii mmg lupa diri jap bila dh pekena ciss ni kan..huhuu!! thanx a million azita 4 sharing this recipe..izinkan saya cnp resipi serta tips membuat cistat kt sini ye..muaah!

Tart Crust / Shell


Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
***utk filling ni kita guna resipi yg berbeza sikit spt dibawah ini:


125 gm cream cheese
10 gm butter

30 gm gula kastor

1/2 biji telur

1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya

20 ml whipped cream

bluberi filling/jem

Cara-caranya:

Krimkan cheese sampai licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang .

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

Cara-cara ( rujuk gambar di dapur azita ye) :
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!

Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman azita...) :
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

12 comments:

Mas said...

kak ina..
cantikk la cheese tart tu...
meh seketoi...
sedapnya tengok..he3

Liza said...

mmmmm sedapnya cistat ni..ntah bila la Liza nak buat..

inahar ali said...

mas..dh abihh aar..mas wat sendiri lg sedapkan..hehe!!

liza..mmg sedap nnti liza tryla wat ye!

Mieza said...

kak ina..mengetat juga di dapur kak ina..sama mcm kat dapur mieza...cic tat ni mmg terbaikkkk kan kak...mieza sukerrrr

inahar ali said...

mieza..iyeke..meh akak terbang pi sana nk kenen 3 ketui sbb akak punyer dh abihh..hehe!!

Yatie said...

rajinnya K.Ina buat sendiri cheese tart ni..Yatie tak terbuat2 lagi...tapi suka makan..hehehehe..nak order jelah dngn DR Ina...leh kan..

Deliah's Deli said...

banyaknya inti cistat ni..sedap!!:)

ilahjy said...

wowwww mengancammmm!!!
sama pula selera kita hari ini yaaa...hari mengetart kuikuii..t.kasih krn windu kat kita yaaaa.. dekat tapi tak pernah jumpa...

ady said...

as-salam
cantik cheese tart..ramai peminat cistat niiii...... termasuk yg cakap nih !!!!

inahar ali said...

yatie..sebelom yatie oder ngan akak..baik akak oder dulu cistat ngan yatie sbb conpemm yatie wat lg cun & lg sodaap..hehe!!

deliah..lg bnyk inti cis lg bnyk dia punyer syedaap woo!! hehe!

ilah..dekat tp jauh kita ni sebenarnye kan..tp insyaallah akan ketemu jua nnti..

ady..x saborr akak nk tgk yg bercakap tuh wat cistat sendiri..mesti lg cun menawan buatannye kan..hehe!

Mah@Mahu said...

Pandai akak memasak sungguh sedap dan hebat lah..

* Jgn lupa sasikan Masterchef Malaysia 22okt2011 di Astro Ria

inahar ali said...

mah..mekacehh atas pujian..akak pun msh merangkak lg dlm hal memasak..hehe!