Sunday, October 31, 2010

KEK SERIKAYA PANDAN



Salam ceria di hari minggu..taraaaaa...ni lah hasil godekan ku malam tadi..kek serikaya pandan..mmg x puas2 makan kek sarawak nih!! kalu dh rasa sepotong terus asik masyuk tau..hahaha!! seperti kek2 sarawak yg lain..rasanya sgtla lemak berkrim, moist & harum wangi pandan yg sgt menonjol ...mmg terbaekk!! timokacih wat adik akak kt sarawak nun hasue yg w/pun tgh sarat mengandung tp ttp rajen kedapur membaking..mmg best resipi kek nih..akak cnp ye!! muaaaahhh!!

Kek Pandan Serikaya

Bahan2nya:

16oz(450g) mentega golden churn180g gula halus
10 biji telur ayam
90g pandan paste
1 tin kecil susu manis
200g horlicks
240g tpg hong kong
1 tin serikaya saiz sederhana

Cara-caranya:
Panaskan pengukus dengan api sederhana-pastikan air hampir penuh supaya air tidak mudah kering.
Pukul mentega dengan gula sampai kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu (sambil terus dipukul dengan kelajuan paling minima) sehingga habis.
Masukkan srikaya, susu manis, horlicks, pandan paste dan tepung hongkong. Pukul dengan kelajuan perlahan sehingga adunan sebati.
Gaul dengan senduk supaya adunan benar2 sekata sebelum dituangkan ke dalam loyang yg sudah dioles mentega dan ditabur tepung.
Kukus selama 4 jam. Selamat mencuba

19 comments:

Unknown said...

Nampak sungguh menggoda dengan hijau itu!

ilahjy said...

ya tuhannnn cantiknyeeeee...mcm ada berliannnn dlm tuuu berkilat...minta maiii seloyang malasnya nak bakauuu..hehehe

cikmanggis said...

OMG(oh menarik giler)nampak sungguh enak..nampak lembab,rich....kena cuba:)

Ina said...

aduhhhh x ssh nak buatnya ya... nk cuba la...

sonata anak kancil said...

salam...ohhhh sangat sedap! tengok resepi (belum buat lagi) dah tahu sedap!!! nak buat jugak la...C&P resepi yer..tk

inahar ali said...

hann..mmg cantek kaler tu..akak hnya guna pandan paste jek..xyah tambah coloring pun dh hijaugiler..hehe!

ilah..kalu ada berlian kt lam kek tuh..xde bebagik kt umah jiran dah..baik simpan lam almari je..haha!

cikmanggis..ni resepi mmg wajib wat tau!!

ina..x susah pun..sbb bahan2 seme mmg dh ada kt dapur tu haa!

sonata..mmg tsgtlaa sedapnye..mesti wat tau..

Abiggaill said...

tepung hongkong tue tepung ape??

inahar ali said...

ainnz..tepung hongkong tuh tepung halus utk kegunaan wat kek lapis sarawak & juga pau. boleh cari kt kedai bakery..klu x guna tepung gandum bese pun x pe gak!

mummyseri said...

Salam k inahar, best nyer kek ni..ijo nye pon best..kalo dpt masok lam mulut lglah best;)

Abiggaill said...

owhh .ok2 Tq :] Anyway i love ur blog!!

Watierman said...

Salam Dik Ina...ada lagi tak....? Nak sepotong!

Anonymous said...

salam kak ina...wahhh cantik kek akak ni...ima pun dah wat tapi tak cantik kat permukaan kek tu...berkedut2...agaknya kenapa ekk...ima buat separuh adunan je...nak cuba...ternyata anak2 dan suami kata sedap sgt...nampaknya raya haji ni kena wat lagi...hihihi,harap cantik mcm kak ina punya...

inahar ali said...

seri..haha..mmg best pon sbb tu dh abih kena ngap!!

k.watie..alaahai..dh abih la kak..xpe minggu depan cuti..kita wat lg khas utk akak ek! hehe

ima..akak pun wat separuh adunan jer..mmg berkedut sikit atasnye tp kt foto tu nmpak licin sbb akak terbalikkan..hahaha!! tp yg penting sodaap!!

fara dean said...

salam kak..
amboii..hijauunya..nampak moist gitu..mesti wangii baunya

nba-Nur said...

Wah kek pandan.. Sedapnya.. Mesti laju je kalau dapat makan...

Sheherazade said...

salam ziarah,salam kenal

cedapnya :)

Achik said...

salam kak..
wah hijaunye...nanti lepas pantang bleh la kite try ..nak buat untuk raya haji ni...nyam..nyam..

inahar ali said...

fara..mmg wangi banget kek nih..!

nur..mmg laju jer makan tu yg sekejap jer udah licin..hehe!

peri pia..salam kenal ye! thnx mai umah akak..

achik..mak aih..dh bersalin ker?? alhamdulillah..tahniah ye!! tomei sgt baby dier..geram!!

AyuArjuna BiGoshh said...

sedapnya...teringin nak cuba