Saturday, October 16, 2010

KEK SERIKAYA SARAWAK


huhuu..kek serikaya sarawak ni wat malam tadi...waduh sedaap banget!! sgt moist, harum,lemak berkrim disukai ramai..perghh!! mmg x tahan tau godaan kek2 sarawak nih..resipi lbhkurang cam kek mata kucing yg wat aritu!! kali nih amik resipi kt dapur alongroz yg cun kt sarawak sana..mmg mantopp!! tenkiu along for this 5 star recipe..my hubby x leh berhenti makan..disarankan kengkawan wajib cuba resipi nih..mmg terbaekk wok!! lg sekali thanx a million to along..kita cnp resipi kt umah along ye..lebiuuu!!

RESIPI KEK SERIKAYA SARAWAK
(Makes 8" round/square)

INGREDIENTS:
8 oz Butter - (kita guna golden churn)
160g Caster Sugar
5 Eggs
1 tsp Ovalet
150g Serikaya

200g Condensed Milk
1 tin (170g) Nestle Cream
1 tsp Essence Vanilla
1 bottle (80-100g) Browning
150g Chocolate Horlicks (I used plain)
175g Plain Flour

METHOD:

1. Beat butter & sugar until fluffy.
Add in egg one by one while beating.

Add in the rest of the ingredients in the order while beating.

2. Pour into greased & lined tin.
Steam for 4 hours.


3. Sprinkle toasted sesame seeds if preferred (I skipped) while cake is hot.

10 comments:

kak ina kl said...

salam dr ina..waduh macam best..nestle cream tu camner yer..

ilahjy said...

ting tong selamat pagi saya dtg nak minta sepotong nak buat sarapan... kek oren ilah dah habisss...hehe..

HomeKreation said...

Salam Ina.... laju jer Along datang bila di pangil...hehe... clap2, memang menjadi & semesti nya sedap...hehe....thank-you sudi mencuba.

ima said...

salam kak ina...wahhh teringin lah nak cuba...tapi kena tunggu stok browning dulu...kedai kat sini dah kehabisan sejak raya ari tu lagi...dan ima juga nak tanya nestle cream tu macam mana ekk...

inahar ali said...

kak ina..nestle cream tu kita jumpa kt hero s/market kt giant/carrefour x nmpak lak! tp aritu kita ganti ngan susu sejat ideal pun okay gak!

ilah..kek kita pun dh abisss laa!! nnti ilah try la wat sendiri..mmg sedap!

along...muaaaaaaaahhhhsss!!!

ima..nestle cream tu akak jumpa kt hero supermarket tp aritu akak ganti ngan susu sejat ideal pun sodaap!! try laa ye..

Noorma Ismail said...

akak..hitamnyer kek tu..tp kalo akak kata sedap, mmg sedap lah..

Cream Nestle tu kat Jusco pun ada..

inahar ali said...

noorma..oh ada kt jusco ye..lg baguih! hehe..boleh la wat kek sarawak selalu..huhuu!

Yana said...

Salam K.Ina..wah..ramai dah kata sedap nie...teruja pulak nak mencuba...Tapi, Browning tu kite xder...boleh ganti dgn menda lain tak...Syorkan???Kite nie penggemar kek sarawak jugak...hehehe.....

inahar ali said...

yana..ada resipi browning sugar homemade oleh hasue..boleh tgk kt myResipi..nnti yana try ye!!

Sizuka said...

k.ina, kenapa ye kek ni nama seri kaya? sebab byk telur ke? nampak sedap sgt. nak cuba la but kalau tak letak ovalette takpe ke?