Sunday, May 30, 2010

LEMON YOGURT-POPPY SEED MUFFIN


Salam semua..arini ahad teringin lak nk mamam muffin yg easy to bake! kebetulan ada lemon dan yogurt kt lam peties tuh..so kita pn try resipi dari chef terkenal Betty Crocker..mmg just nice rasanye..x berapa manis.sedang2 elok bila di toppingkan dgn lemon icing glaze tu..so kpd yg ingin mencuba..jom tgk resipinye!

LEMON YOGURT-POPPY SEED MUFFINS RECIPE


1/3cup fat-free (skim) milk
1/4cup unsweetened applesauce - kita ganti ngan lemon juice
2tablespoons vegetable oil
1container (6 oz) Original 99% Fat Free lemon burst yogurt- about 180ml
1
egg
1 3/4cups all-purpose flour
1/4cup granulated sugar
2tablespoons poppy seed
1tablespoon grated lemon peel
2 1/2teaspoons baking powder
1/2teaspoon baking soda
1/2teaspoon salt

Glaze
1/2cup powdered sugar
2to 3 teaspoons lemon juice








Print these coupons...
















About Concordance™





Heat oven to 400ºF. Grease bottoms only of 12 regular-size muffin cups, or line with paper baking cups. In large bowl, beat milk, applesauce, oil, yogurt and egg product until well blended. Stir in remaining muffin ingredients just until flour is moistened. Divide batter evenly among muffin cups.

Bake 16 to 18 minutes or until golden brown. Immediately remove from pan. In small bowl, mix glaze ingredients until smooth and desired drizzling consistency. Drizzle over warm muffins.



Share/Bookmark

15 comments:

cikmanggis said...

kita pasti akan mencubanya hehe suka sangat dengan lemon glazing ni yum yum

NiezaMan said...

Hmm..
meleleh la tgk muffin tu..

aidah said...

Kak aidah,

sedapnya nengok muffin tu. Lemon glazing tu yg buat tak tahan, hehehe

CatlinaFly said...

baru nak tny glaze pakai ape..tau dah tau dah..hehehe..tq

inahar ali said...

cikmanggis..lemon glazing tu kita reduced kan sugar..so kurang manis sikit! nnti cm cubala ye!

niezaman..kalu meleleh..baik pi dapur cepat wat sbb akak punyer dh abihh pungg! hehe..

aidah..mmg sedap..nnti aidah try la ye!

cat..lemon glaze tu akak wat cair sikit coz kurangkan gula..tp rasa ttp sedap!

kaksu said...

salam ina, moga sihat, lama tak tanya kabor hehe...menggodanya mufin tu...nampak moist n gebuzzz... ucu kena try jugak ni...

Ummi said...

Salam Ina...wawaaaaahhh...cantiknya muffin, nampak cukup moist...uihhh terkesima kita tau!!

inahar ali said...

ucu..mmg kena try ler ucu resipi nih! just nice rasanya..

ummi..terkesima ke?? hehe..alaa tgk foto2 masakan ummi..lagi ler kita terkesima & terngangaa..hahaha!

MamaFaMi said...

Fuyooo yang menghelit tu yang tak tahan tengok tu!

Jamie said...

wah.. sama ler. saya pun buat orange poppy seed muffin guna oven baru..hehehe, tp saya beli yg ready made jer n tak letak glazing..

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Ina...mak aiii menitis air liur tengok...muffin tu!!..TQ for the wish & doa...Amin! Maaflah Akak pun dah lama tak menjenguk Adik di sini...banyaknya roti.....Akak pun dah lama tak menguli!!Moga Adik sekeluarga juga sihat hendaknya..Amin!

Faheem Jr said...

shining nya muffin kak ina...nyum..nyum...

inahar ali said...

mamafami..meghelit cam blink2 ekk!!kihkih..

jamie..ni yg wat akak jeles nih..ada oven baru!! sure melotups rasa muffin tu bila guna oven baru kan!! hehe..

kwatie..tenkiu ye! moga kita sama2 sihat ceria sentiasa..aminn!

faheemjr..shining tu nak bg lagi gempak jekk..hehe!!

Deliah's Deli said...
This comment has been removed by the author.
Deliah's Deli said...

salam kak :)lame x nampak kak..apa kabar?sure sibuk tu..kalau x dh tntu bderet2 masakan dr dapur akak ni :)ok kak..take care!