Thursday, May 27, 2010

PROJEK MEROTI KEMBALI!!

Salam bersiaran kembali..alahai lamanye tuan rumah berhibernasi kan!! ish..mana ada hibernasi!! ekceli kita sibuk banget!! cam2 yg happening sepjg minggu nih..sabor jelaa kan! masalah manusia mana ada akan berakhir..iye x?? pas satu ..satu..pas satu..satu yg mai!! pepun kita sbg manusia biasa hanya mampu bersabar, berusaha & bertawakkal..aik ceramah panjang lebar lak! hehe..
okayler..berbalik kpd topik roti kita nih haa..rasanye dh berkurun BM ku asik titun jek..kali ni kita gasak dier betui2!! hahaa..mmg puashati laa..sebenarnye nk wat custard raisin bun tp dohnye kita gandakan ..dapat la wat sekali cinnamon walnut roll & read bean swirl! foto2 tu panas2 baru kuar oven kul 10 malam td!! resipi amik kt dapur hana jopun..resipi asal oleh noreen uk..tenkiu to both!! cedaap wehh! jom kita zass resipinye..kita cnp kt dapur hana ye!! thanx hana cayaang!!

Custard raisin bun

RESIPI CUSTARD RAISIN BUN

Bahan-bahan
  • 75 gm tepung roti
  • 75 gm tepung kek - hana gune tpg gandum je
  • 1 camca teh yis
  • 60 gm susu segar
  • 1/2 biji telor
  • 30 gm gula pasir
  • 25 gm mentega
Bahan Kastad:
  • 1 cam. besar tepung kastad
  • 1/2 cam. besar gula pasir
  • 85 gm susu segar
  • 10 gm mentega
  • 1 cam. teh esen vanila
20 gm raisins/mixed fruits - hana lebihkan
1/2 biji telor untuk sapuan


Cara-Cara

Untuk Kastad: (Boleh tuka filling red bean atau sebagainya)
Masukkan kesemua bahan kastad ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau dengan api perlahan sehingga pekat sedikit. Tutup api dan biarkan sejuk. Cover dengan cling film.

Untuk Bun:-
Masukkan kesemua bahan-bahan roti di dalam mixing bowl dan kacau sebati. Uli sehingga menjadi doh, elastik dan tidak melekat di tangan. (Atau kaedah lain, masukkan ke dalam bread machine, tekan setting doh, biarkan doh siap.) Setelah siap diuli, biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda dalam masa 45 minit - 1 jam. Kemudian tumbuk2 kan doh untuk keluarkan angin dan rehatkan doh 15 minit lagi. Kemudian canaikan doh menjadi bentuk "oblong" dan sapukan kastad, taburkan raisins. Gulungkan seperti swiss roll dan potong ikut suka ketebalannya.. Susun atas pan yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi. Sapukan bun dengan telor dan bakar pada suhu 180 deg. celcius selama 15 minit/hingga masak. Setelah masak, sapukan mentega agar bun kelihatan berkilat.


red bean bun


cinnamon walnut roll

Share/Bookmark

12 comments:

mummyseri said...

salam kak,,
yeye sedapnyer mntak sikit bole(")...
lapole plak kak..

♥LOVE2COOK♥ said...

Whoa besnya buat roti sendiri!!! Akak, very good la U! I'm taking some for myself...hehe ;)

kakchik said...

assalamualaikum inahar.
ni yang buat jeles pepagi hari ni
kakchik pun dah lama tak meroti
mission untuk membeli BM masih impossible, entah bila nak possible ni.
sedapnya... especially yang red bean bun tu, kakchik suka sangat

indahhouse said...

salam kak inahar,
wah, syok sungguh orang ada BM ni.hhihi. skali2 kejutkan BM ni buat surprise....wah...memang comey yang roll2 dalam cup tu. red bean bun apa kurangnya. saya amik seketul, kak. buat bekfes...hihihi

ima said...

salam kak inahar...

wahhh projek meroti dah kembali...pagi2 tengok memang terliur habis...menjadi betullah akak kita ni buat roti...ada lagi tak?...

izahdaut said...

wah..ni meriah tul roti ni..sekali meroti cam boleh bukak kedao roti depan kelinik..ok?kekekkee..

JC said...

Salam kak Ina..bestnya meroti berderet2 kuar...I nk yg mcm ulat bulu ada inti kacang tu...sedapppp

ain said...

salam kak ina....mcm2 roti ada ni. nak semua boleh ka..??hehe

LiNda said...

Hah ambik !

sekali buat, berganda-ganda uuuu...

Sedap. boleh bulat badan dibuatnya . ekeke

Leen said...

bestnya....kak ina apa khabar?....lama tak jengah
umah ni... saja membizikan diri..heee...

inahar ali said...

kepada semua commentar..thnx ya!! tgh bizi banget nih x sempat nk jawab satu2 ye!pepun nnti try la resipi nih..sedaap!!

Ibu faheem said...

hai kak ina...pandai pun.. :P