Tuesday, May 11, 2010

PANCAKE


Salam..masih lum smpat celebrate hari ibu sbb keje..tp this week cuti..insyaallah akan bawa mak utk celebrate! pagi ni sempat wat pancake jek! anak2 kalu boleh nk makan pancake ni tiap hari esp si adam..mmg lembut & gebu sgt resipi nih! dulu dh pernah taruh tp x pe kita cnp balik ye!

PANCAKE by Hajar
(kita cnp dr umah nor67..thnx nor)

6 sudu besar butter ~ dicairkan
2 bj telur

2 1/2 cawan tepung naik sendiri

2 sudu teh baking powder

2 sudu besar gula castor

2 cawan susu segar

2 sudu besar jus lemon ~ optional

secubit garam


Campurkan kesemua bahan dan blend hingga sebati.
Biarkan sebentar dlm 10 minit.
Masak pancake spt biasa hingga habis.
Hidangkan panas2.

9 comments:

ain said...

kita pun baru pas makan pancake. lagi senang, order kat McD je.hihihi

Datin El said...

salam inahar
ade pankek..tp tak sampai hati nak ngendeng ..ade 4 keping je kite sekali mkn mau 3 keping..

Packy @ Mawar Merah said...

Salam Ina....Sedap nampak pancake hang..hepi mother's day kat hang noo...

mamakitchen-makcikmanggis said...

kerja?sibuk memanjang je ya...takpe bila ada coti nanti boleh celebrate hari ibu...lagi pun tiap tiap hari hari ibu:)

CatlinaFly said...

omg!love pancakes!biasa beli yang segera(campur air je)..nanti nak try lah resepi ni :) pancake syrup pun byk lagi :)

inahar ali said...

ain..nnti cuba la wat sendiri..lg puasati tau!

datinel..ada lg yg kiter sorok laa..hehe!!

packy..thnx ya!!

cikmanggis..betul tu cm..hari ibu mmg tiap2 hari pun kita sambut kan!!

catlina..kat umah akak mmg hampir tiap hari anak2 minta wat..xkira siang..malam..hehe!!

MamaFaMi said...

Cantik je rupa pancake Ina... sekata je warna coklatnya tu...

inahar ali said...

mamafami..guna nonstick pan..xyah guna minyak..dulu pestaim wat sapu minyak sikit kt pan tp x cantik jd kaler pancake tu x rata!

Nurul Izzati said...

nyami333........ odw nk buat ni..