Salam..arini masak ayam lemak cili api..perghh!! tp kita wat x pedas sgt sbb anak2 x tahan pedas. daging lak menu ulangan aka feveret anak2 ie daging kicap blackpepper..sonang jek masak lauk ni! jom zass resipi ayam nih..
RESIPI AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
Bahan-bahannya
1 ekor ayam, dipotong ikut suka
1 liter santan
3 batang serai, dititik
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak secukupnya
1 asam keping
Bahan untuk dikisar
5-7 batang cili padi merah (boleh tambah kalu nk pedas lagi)
5-7 batang cili padi hijau
3 biji bawang besar
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Cara-caranya
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai, bahan yang telah dikisar dan daun kunyit. Tumis sehingga ia naik bau dan keluar minyak.
Masukkan ayam serta santan dan api dikecilkan sedikit dan gaul rata. Biarkan sehingga kuahnya meresap kedalam ayam dan mendidih. Masukkan garam ,perisa serta asam keping.Selalu dikacau jadi tidak pecah minyak kuahnya. Bila dah mendidih dan ayam telah pun masak dan kuahnya meresap, matikan api dan tutup periuk. Bolehl diangkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment