Friday, July 24, 2009

APPLE PIE ala McD


Harini kita wat apple pie ala mcD lak! ni kes nk perabihkan stok apple yg berminggu kt lam petiais tuh!! resipi amik dari dapur dhill..buatnye senang sama cam pastri karipap je! rasa pun sedap, rangup dan tak muak sangat klu banding ngan apple pie yg mcD punya tu..(alamak terlebih sudaaaa..jgn kena saman udah..huhu!) jom tgk resipinye..thnx dhill!

RESIPI APPLE PIE
bahan2:


utk doh

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung sagu(bg rangup pastrinye)

3 sudu besar butter+ 2sudubesar cooking oil

air + sedikit garam lebihkurang 3/4 cawan


gaul semua bahan hingga jadi doh. boleh adjust yg mana terkurang @ terlebih!

utk filling

3 biji apple (dadukan) - guna epal hijau
1/4 cawan gula perang (klu nak manis lebihkan)

Sedikit air (dlm 1/4 cawan)

1 sudu teh serbuk kulit kayu manis

1 sudu teh tepung jagung

1 sudu besar butter

sedikit parutan kulit lemon beserta jusnye (ni kita tambah sendiri)

Masak semua bahan dlm api sederhana kecuali tepung jagung and butter. Bila dah almost kering masuk bancuhan tepung jagung - kacau lagi sampai pekat, tutup api & masuk butter- kacau dan biar sejuk.
- Apple pie ni boleh dibakar or goreng..


12 comments:

mimie loma said...

wadussssssss nmpk sedap sehhhhhh.......campak skt kat cni boleh tak.....hehehe

LiNda said...

wah.. sedap kan..
memang nak buat.
dan kena buat ..hehe

inahar ali said...

k.mimie..nnti saya anto ye tp yg lom goreng punye..sendirik goreng kt umah nnti ye!hehe..

linda..mmg kena wat tau! jimat ongkosnye..hehe!

Suzi said...

waa, sedap ni. blh try. tapi kat rumah ni apple tak tahan lama...seminggu tu kena 2 kali beli sbb hari2 anak bawa sekolah....

ain said...

wah....best ni kak Ina. boleh cuba nanti bila mood rajin melanda. kalau tak...gi aje le McD. sepelaung aje dr umah saya.hehehe

inahar ali said...

suzi..tryla wat..mudah je!

ain..pilih jalan senang jela kan..hehe!

cikmanggis said...

salam inahar..cm mmg suka apple pie ni..sedap..selalu beli kat Mc D tp kecik,tak cukup satu hihi

blogresipi said...

Ade apple pie plak kat umah akak nie... minum ngan kopi panas sedap gak petang2 neh... cantik cute2 jer....

inahar ali said...

cikmanggis..wat sendiri lg puas makan kan..hehe!

ijan..tryla wat pekena ngan kopi panas..mmg kaw!huhu..

MaNjE said...

yeah..inilah yang manje tunggu2 kan..
boleh buat untuk minum petang anak2..
mak2 nye pon mesti suke~

rapheydhillo said...

k.ina,
dah lama tak jenguk sini... bila jenguk tetiba nampak nama kita pulak. Cantik nampak apple pie k.ina. Saya punya version asal boleh je.
BTW, tepung sagu tu boleh ganti dgn tepung ubi..saya biasanya tengok stok apa yg ada, tp prefer guna tepung ubi.

-dhill-

eRiNsZ said...

hye kak ina, erin dah try apple pie ala-ala mc D nieh
.. mg ummmppph
thanXs tercapai gak hajat pewut nieh