RESIPI KETAM MASAK MERAH
sumber - inahar's cooking time
bahan-bahan :
- 6 ekor ketam - digoreng dgn garam kunyit
- 3-4 sudu besar cili giling - ikut kepedasan yg digemari
- 2-3 sudu besar sos tomato
- 1 sudu makan sos tiram
- sedikit kicap manis
- garam dan gula secukupnya
- cili hidup merah/hijau- potong serong
- sedikit hirisan daun sup dan daun bawang utk hiasan
bahan-bahan kisar :
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 labu bawang besar
- 1 inci halia
- Cara-cara :
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato, sos tiram dan kicap manis. Kacau sebati. Kemudian masukkan air secukupnya.
- Apabila sudah mendidih, masukkan ketam, cili hidup, garam & gula secukup rasa. Kacau rata-rata.
- Apabila sudah masak, tutupkan api. Taburkan daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas-panas.
8 comments:
assalam doc wah macam sama menu kita hari ni ketam lah, ketam masak merah pun sodapppp kan
awok x diajok pun!
kaknoor..sehati sejiwa nampaknye kita kan kak!hehe..
azlia..sowi mowiii..dh lama pung liciinn..huhu!
SELALU MASAK MERAH AYAM ATAU DAGING .. BELUM CUBA LG DENGAN KETAM
Kalau dah namanya ketam... rebus je pun sodap!
mayang..anak2 akak plg suker masak merah..baik ayam, ikan, daging ke seafood ker..hehe!
kaksweetie..mmg pun kak..kalu rebus pun dh sodap..perghhhh!
Post a Comment