Saturday, July 9, 2011

AYAM KREMES




Assalamualaikum semuaa...ni menu semalam..ayam kremes..nmpak resipi kt umah hana dh lama dulu..la ni br nk try ..resipi lbhkurg cam ayam penyet..so kita pun wat mamam ayam nih ngan gandingan tauhu & tempe goreng serta ulam dan sambal cili goreng mcm set nasi ayam penyet! mmg sodaap wehh...kami makan ngan nasi putih biasa jek...lg sedap rasanye! tenkiu hana cayang for sharing..mmg mantopp resipinye!! katanye resipi nih hasil ubahsuai dr gabungan resipi madihaA ngan resipi Nur singapore..thnx a million wat korang ek!! kak cnp resipi ye hana!

RESIPI AYAM KREMES

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam - belah 8@4
  • 2 inci halia - ketuk
  • 1 helai daun salam - optional
Bahan Kisar
  • 6 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  • 3 sudu makan ketumbar
  • 1½ sudu makan jintan putih
  • 1 ½ sudu makan jintan kasar
  • 1 sudu teh serbuk lada putih
  • 1 inci halia
  • sedikit kunyit hidup
  • garam
Bahan Kremes
  • 1 cawan air rebusan ayam
  • 1/4 cawan tepung beras (boleh ditambah dengan tepung ubi)
  • 1 biji telur dikocok rata
  • 1 cawan air
Cara-cara
  • Rebus ayam bersama halia dan juga daun salam sehingga separuh masak. (hana tmbh btg saderi).Angkat dan toskan ayam.
  • Kisar semua bahan2 kisar. Satukan dengan ayam dan perap sekurang2nya sejam.
  • Panaskan minyak. Goreng ayam hingga masak dan kekuningan. Lebihan rempah jangan dibuang. (Jika ingin goreng ayam dengan mencelup sahaja ke bhn kremes juga tiada masalah! cume rempah tak serap banyak). Angkat ayam dan toskan.
  • Satukan bahan kremes sebati. Masukkan lebihan rempah ayam tadi.Kacau.
  • Pastikan minyak betul2 panas. Ambil sesenduk kemudian goreng ke dalam minyak yang panas td hingga garing. Angkat dan toskan.
  • Taburkan ke atas ayam semasa menghidang.Sesuwai dimakan dengan nasi ayam penyet bersama set sambal, tauhu dan tempe atau dimakan dengan nasi putih panas.

12 comments:

Deliah's Deli said...

gabungan yg mantap ni..kecur! :)

inahar ali said...

deliah..mmg mantopp!! hehe..

Acik Erna said...

assalam pn.doctor..memang lain ni..tajuk pun lain..
tak de daun salam tak pe ina.

Nida said...

Ya Allah kak... buka je blog akak ni terus meleleh air liur..

Paling tak tahan, cik hubby kat sebelah ni terus order suruh buat utk menu esok..hehe

HomeKreation said...

Along jer yg ketinggalan, ramai dah cuba resipi ni. Kita tumpang mkn Ina punya jer lah, nampak sodap sesangat.

tun_telani said...

tun suka nasi ayam penyet! kat sini panggil nasi lalapan. tp nengok bahan2 yg mcm byk je tuu, terus virus M menular. hihi

aesh came said...

mcm dpt bau je ayam ni``hehe btw serimuka tu nmpk sedap sgt..

inahar ali said...

kak erna..mmg lain tp yg pasti sodaap..hehe!

nida..hahaha! buat jgn x wat ek..nnti kempunan cikabe tuh!

along..kita punyer dh lama abihh daaa..hehe!

tun..memula mmg nmpak bnyk tp bila wat x renyah mana pun..x yah wat lauk2 lain dah!

aesh..bau je la..kalu nk mamam kena la wat sendirikan..hehe!

AZLINA said...

Assalamualaikum puan doktor yg rajin memasak! Terlambat dtg ni, waduh2 mmg sedap ni...lapo dh perut tgh2 mlm.. :)

inahar ali said...

azlina..mmg sedap tp dh terlambat..dh abihh punn..hehe!

Amir Said said...

sedapnya. terliur tengok.

inahar ali said...

amir..mmg sedap nnti try la wat ye!