Salam berhari minggu..nasi mentega ni wat semalam..selalu guna resipi sendirik jek..leh tgk kat sini tp arini try resipi CMG..ganding ngan lauk ayam goreng berempah, ayam masak merah & acar timun..sedap! thanx mat akak cnp resipi ye!
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan. (kita guna beras siam wangi)
5 cawan air
1 cawan susu sejat "IDEAL"
1 kiub ayam "Maggi" (optional)
2 camca besar mentega
Garam secukup rasa
1/3 cawan kismis
BAHAN TUMIS :-)
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, hiris
1 batang serai, dititik
1 helai daun pandan, disimpul
1 inci halia, hiris nipis
1 kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
BAHAN HIASAN
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan beras dan kacau hingga mesra, masak 1-2 minit. Masukkan kiub ayam (hancurkan) dan gaul rata.
- Alih beras ke dalam rice cooker, tuang air dan susu, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa. Bila kering, taburkan kismis dan biar nasi betul2 masak. Gaul nasi dengan chopstik. Biar sekejap.
- Tabur bahan2 hiasan sebelum dihidangkan bersama acar dan lauk2 kegemeran. Selamat mencuba..
8 comments:
senang resepi ni...boleh cuba satu masa nanti! tk
sedapnya tengok nasi mentega akak....
kelass la nasi mentega akak...
Salam Ina,
wah sedapnya nasi mentega tu, by the way kek serikaya sarawak tu ada lagi ke? Mintak sikit leh
sonata..mmg sgt senang resipinye..nnti cuba ye!
mas..sedap nnti mas try la ye!
fiza..mmg kelass uu! thnx che mat..hehe!
k.aidah..alahai lambat no dtg..kek pun dh abiss sudaaa!! hehee..
salam kakak Dr...mkn nasi jer pun dh sedap ni :)
salam dr ina..cantiknya..berkilat je rupa nasinya..
mau buat nanti ni..akak memang suka mencuba resepi nasi..dah macam2 nasi akak buat..alhamdulillah..menjadi..dan sedap..
akak nak cuba nasi ni nanti ye..terima kasih..
deliah..nasinye mkn kosong pun mmg sodap!
kakerna..cuba jgn x cuba ye!!
Post a Comment