RESIPI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan kembong saiz besar (kalau dapat yang segar)- kita guna seekor ikan tenggiri saiz sederhana
1 biji terung biru (jenis panjang)
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
1/2 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
Garam dan secubit gula
1/2 inci halia, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan, dibakar*
1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk lumat)
Air secukupnya
daun kesom (kita tambah)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan disiang, cuci bersih dan toskan. Terung dikupas sedikit kulitnya, potong 3 dan belah 2 setiap potongan, rendam dalam air berisi sedikit garam. Ketepikan.
- Panaskan mintak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk lumat, halia dan lengkuas titik hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya dan biar mendidih.
- Masukkan terung dan ikan, tuang jus asam jawa dan biar mendidih. Tambah garam secukup rasa dan scubit gula. Kacau perlahan untuk mengelakkan ikan hancur. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api...
9 comments:
slruppppppppppp
Salam kak..wah asam pedas ikan tenggiri ni peberet kita ni..terliur menengoknya...
hmmmm yum yum..ada ikan masin tak?partner dia tu hehe
mmm...sedapnya masak asam pedas.
Kak Inahar.. hari ni kita pun makan lauk asam pedas jugak.. Tapi asam pedas ikan pari. :)
alimaz..dh abih pung! hehe..
kerull..asam pedas ni mmg feveret owg selatan kan!
cikmanggis..ikan masin tu mmg dh tentu2 wajib ada..hahaha!!
kakerna..mmg sedap kak! kalu nk wat sendiri sbb dh abih..hehe!
nur..wallaaa..ikan pari pun mmg feveret akak!!
cedap nye..yam..yammm
ayu..nyum..nyum..nyumm..dh abiss pungg!! hehe..
Post a Comment