RESIPI BUBUR CANDIL
Bahan-bahan
Cara-cara - 4 cawan tepung beras pulut
- air
- sedikit kapur makan
- secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
- (bahan utk kuah)
- santan dari setengah biji kelapa
- gula- kita guna gula melaka campur gula pasir sikit
- 1 sudu makan halba
- garam
- daun pandan
- masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
- masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
- buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
- panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
- apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
- untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
- bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
- lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
8 comments:
kak inahar..saya pun suka kuih ni.kalau tak de kapur makan tu, terjejas tak rasa dia? mcm nak try buat la jugak
bulan posa dah hampir jadi boleh lah mula buka buku resepi bubur ni:)cm suka sangat bubur camni.
izah..kalu x taruh kapur tu okay gak rasanye..nnti izah try la ye!!
cikmanggis..hahaha..mmg ni menu bulan pose ye cm!!kihkih..
salam kak..pekaba..
mula ingatkan akak salah taip cendol rupanya mmg cendil ekk..tak penah makan kot rasanya nih..
salam dr, ada lagi tak bubur candil ni?..nak rasa sikit sebab kita belum pernah try ni..
salam kak inahar.
wah sedap nikan..lama gak rasanya tak mkn bubo cam ni :)
bile R nk try wat la jugek..
salam..
saya pon suka sgt bbur candil ni...
mujur ari tu dah buat..xder la rasa teringin sgt..
azeeazfar..hehe..mmg candil namanye tp owg pantai timur panggil butir nangka. nnti try la resipi ni ye!
ayu..dh abih punn..nnti ayu try ler wat..mmg sodaap! lebih2 lg wat buka pose..hehe!
seri..alaa sonang jek tu..cepat pi gentel tepung tu!! hehe..
niezaman..okayler tu br wat..akak ni haa dh dekat setahun br nk merasa balik.huhuu!
Post a Comment