Monday, September 23, 2013

PUDING TRIFLE COKLAT KRIM KEJU

Assalamualaikum..dessert yg dibuat kelmarin..puding trifle coklat berkrim keju..mengancam tak?? sebenarnya resipi puding ni hasil idea dari resipi kak hanieliza iaitu kek coklat keju koktel tapi kita sudah olahkan jadi puding trifle lak dgn menambah lapisan jeli
kat atas tu..memang sedap tau!! sebenarnya tak cukup ciskrim kt dapur (hanya ada belen separuh bar cheesecream jek jadi wat separuh adunan ciskrim jek cukup utk satu lapisan cheese jer kt tengah tu) lagi sedap kalu dapat wat tambahan lapisan cheese kt atas layer kek ke 2 tu..mmg perghhh..taktau nk cakap camner kan..pengsaaann uollss!! so meh kita zaaass resipi ek..

RESIPI PUDING TRIFLE COKLAT KEJU
sumber- inahar's cooking time

sebiji kek coklat- kita guna supermoist eggless choc cake atau boleh guna apa2 jenis kek coklat yg disukai
250 gm cheesecream jenama philaldephia
1/2 cawan gula halus
1 cawan yogurt perisa buah
11/2 sudu besar gelatin- dilarutkan dalam 40ml air panas
1 tin koktel
1 kotak jeli perisa strawberi- kita guna jenama nona (masak jeli ni ikut arahan pada kotak)

cara2:

Pukul krim keju dan gula hingga kembang dan rata kemudian tambahkan yogurt juga campuran gelatin yg sudah larut tadi. kacau sebati dan rata. ketepikan. kek coklat dipotong kecil dan di susun satu lapisan dalam loyang kaca. basahkan lapisan kek dengan jus koktel sedikit kemudian curahkan separuh adunan krimkeju tadi utk satu lapisan cheese serta taburkan sedikit buah koktel pada lapisan cheese tersebut. kemudian susun lagi satu lapisan kek dan basahkan dgn jus koktel kemudian tuang semua cheesecream yg tinggal tadi utk satu lagi lapisan cheese. sejukkan sebentar sebelum di tabur buah koktel dan akhirnye tuangkan jeli perisa strawberi yg sudah siap dimasak sebelum nya. sejukkan dalam petiais hingga jeli membeku dan siap utk dihidangkan.
**resipi supermoist eggless chocolate cake boleh lihat di sini



16 comments:

fazianbatrisyia said...

nape nampak sedap sangat ni...geram tau...

syapex said...

perrhhh...
mengancam habisss....

inahar ali said...

Fazian..mmg sedap..try jangan tak try ye!

inahar ali said...

syapex..mmg mengancam..jangan lupa try resipi ni ye!

ibh_sue said...

Memang terbaikkkk :)

inahar ali said...

sue..terbaekk dr ladang wehh..huhu!!

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

menggoda.... betul2 dah tergoda dah ni.. alangkah baiknya kalau SK jadi ahli family doc, heheh.. bleh tolong makan.. meleleh tu, tak tahan nengoknyalah!

inahar ali said...

SKTH..meh aar kita pinang anakdara SK tu..leh jadi ahli kuarga pn doc..hehe!!

drNajmi anuar said...

opps memang mengancam betul dengan creamcheese tu bagai..kene try ni masa terdekat c:

saya masa um dulu resepi triffle sangat simple, ala2 student gitu (
busy kunonnye hehe)

http://manjaku-littleqalesya.blogspot.com/2013/07/resepi-sempoi-c-puding-trifle.html

tun_telani said...

fuhhh... terbaikk... mengancam jiwa dan raga nengoknyer.

inahar ali said...

Drnajmi..mekaceh mai visit dapur akak..u shud try this recipe sbb mmg betul mengancam..hehe!

inahar ali said...

tun..kalu dah mengancam jiwa raga cepat stat operasi kt dapur tu..huhu!

nita said...

sedapnya...nak cikit... ^_^

inahar ali said...

nita..alahai dh tinggal loyang jek yus oii..cer try cer try resipi ni nnti ek!

Nurul Atiqah said...

nak sikit

inahar ali said...

nurul..cian dier terlambat sudaa..nnti try wat sendiri ye..hehe!