


SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
sumber: K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.


17 comments:
kak ina...rajinnya mengekek..
nak sepotong...
sedappnya tengok...
alahai puan doc.. lama benor melayan patient ya... hehe..
nak bg berapa bintang tu kalau tak cukup 5? agak2 seploh dozen cukup tak? hahahaha...
ina, nak lagi sedap, minyak tu tukar kepada melted butter.. lg shedap! :)
rajinnyer pn doc...tun pun suka kek nih.. senang nk wat n sedap betol
mas..nk sepotong kenala wat sendiri..akak punyer dh abih..hehe!
nor..hahaha..mmg berbintang2 rasa masa ngap kek nih! iyala pasni nk guna melted butter lak..mesti melotupss!
tun..mmg sgt sonang & sodap bangetkan!!
kalau lebih drp cukup 5 bintang ni, nmpk gaya kene try resepi ni la pulak. puan doc buat pon nmpk moist aje..
alahai kak ina..dalm sebuk layan patient pun sempat lg wat kudapan utk ank2 ekk..tabik spring lah....
nuwairani..mmg sedap banget kek cekelat nih! nnti nur try ye!
eina..alaa akak wat time cuti jek! bila keje esok terus x berasap la dapur akak seminggu..hehe!
sedapnya!!...terguda tul nengoknya...mcm mana nk mendietkan diri ni kak ina..asal tgk kek jer terguda..asal terguda jer mesti tgk kek...hehe sabar jer lah.dah pernah masuk list dh resepi ni tapi lum pernah cuba lagi...harus dicuba ni...:)
salam akk.
bile nampak kek coklat mesti nak singgah terus ja.
hek3.
nape ina bt msti ade yg tk kena.
sebab tk lembut sngat.
Puan doc..dalam sibuk2 pun menjadi keknya ni..tak boleh jadi..
nak kena buat jugak..he he
nieza..kek ni eggless kira mmg utk owg dietla..hehe!!
ina..kalu wat kek bila dh masuk tepung tu jgn kacau lama2 nnti kek akan jd keras & kering(kacau bg sebati n rata jek)..kek cekelat eggless nih lg sonang sbb kacau sekali harung jek..bg sebati pastu bakor..confem jadi punyer..insyaallah!
kakerna..mmg xleh x jadi ni kak..kena pi wat cepat..hehe!
ala,ttinggal ketapi la..tentu dah habis :((
saya suka kek coklat lembat!
haha. sorry typo. kek coklat lembap.
nyums! look delicious! yang toping atas tu nak buat macam mana eh? :)
Post a Comment