Saturday, September 15, 2012

BERPISAH TANPA KERELAAN..

Assalamualaikum..ketemu kembali ye! ekceli pn.doc tgh bersedih lagi nih sbb kes kecurian begtangan yg berlaku 3 hari lepas..kejadian berlaku masa kt dlm toilet di stesen minyak shell di jln ulu kelang/mrr2 highway..beg yg kugantung kt pintu toilet boleh kena curi..mmg x perasan langsung bila mana lak ada tangan ghaib yg men cilok handbag ku ikut atas pintu toilet tuh..padahalnye buang air x sampai 5 minit pun! aduh berderau darah bila bangun jek dari toilet bowl tu sambil mendongak ke atas.. begku dh lesap dah!! mmg sakit hati dan sedih giler..abih semuanya..dah la tension nk wat report sana sini..plg sedih bila terkenangkan handphone samsung galaxy S3 ku yg  baru kuguna tak sampai 3 bulan pun turut lesap sama..entry psl h/p baru yg dihadiah leh mrhubby leh tgk kt sini! tak sempat ku bermanja lama dgn mu wahai h/p akhirnya terpisah jua tanpa kerelaan dgn h/p S3 ku itu..sob..sob!!
  

waduh mmg sadis..masih lg trauma bila teringatkan kejadian tuh..sebaik mrhubby bnyk menenangkan diri ini..dh bukan rezeki kita la tu..mungkin ada hikmah & ganjaran yg lebih besar menanti disebalik kesedihan ini kan..insyaallah..amin! pepun syukur gak sbb tak berlaku kecederaan atau apa2 yg lbh bahaya kt diri kita kan..(mcm kes ragut & samun bersenjata ker kan) arini br sempat updet psl kes nih sbb kelam kabut wat report polis & sebagainya sebelum nih..semalam baru dapat selesaikan wat ic baru sementara  di JPN serta driving licence baru di JPJ..alahai! tak sempat nk gi bank utk wat kad atm baru..kena tunggu minggu depan la nmpak gayanye..mekaceh bebanyk kepada semua kengkawan yg sudi memberi kata2 semangat serta mendoakan kesejahteraan dan kebaikan utk kita ..moga Allah swt sentiasa melindungi kita semua dari perkara2 yg tak diingini..buat teman2 beringatla sentiasa..hati2 kalau masuk mana2 public toilet tuh..jangan sangkut beg kt penyangkut kt pintu toilet tu dah..kes ni mmg sebenarnya bnyk memberi pengajaran kt kita kerana sebelum nih tak pernah terpikir pun h/bag sangkut kt pintu toilet pun leh kena curi..lenkali mmg kena beringat selalu! hati2 ye kengkawan semua..wasalam!

42 comments:

FnF Simple Life said...

Ya Allah, sampai mcm tu sekali kes ragut beg tangan kat Msia skrg... sedey nye. Moga tabah dan dimudahkan segala urusan.

Bicara Kak Noor said...

ala cedih nya doc takutnya bila membaca sampai dlm toilet pun masih ada kes ragut,mmg tk selamat betul lah skrg ni semuanya kena berhati2,bawak bersabar lah ya ada hikmah disebalik nya tu ..

inahar ali said...

FNF..tu le pasal selama ni pun akak x jangka h/b leh kena curi cenggini..alahai!

inahar ali said...

kaknoor..mmg sedih kak..sampai skrg pun masih teringat2 kejadian tu..pepun ada hikmah disebaliknya..ia mmg satu pengajaran baru buat kita semua kan!

Acik Erna said...

asslam doc.Ina..acik kalau masuk toilet memang tak berani nak sangkut2 macam tu..sebab pernah dengar kejadian macam pada tahun 2000 lagi..masa dklia..sape sangkut hanbeg..ke kalau lelaki seluar ke..habis kena ambil..tu sebab kalau nak masuk toilet kalau denghan suami acik mintak dia pegang..kalau tak susah payah acik kepit je handbag tu..tak mau gantung2..

Mat Gebu said...

Salam kak ina...Hooo kecurian henbeg kee..kesiannyaaa akak, ishh sapa lah yang keji sangat tu, kalau jumpa...kita titik tangan dia, lepas tu masukkan dalam mesin tebu...kasi gelek....nak kena kasi hudud juga, baru dia takut..

inahar ali said...

kakerna..tu la pasal..kita tak pernah lagi dengar kes kecurian cenggini kan..tu yg rasa kecewa sgt bila terkena tp xpela anggapkan ia sbg satu pengajaran kan kak!

inahar ali said...

mat gebu..hahaha..mekacehh mat kalu betul dapat gelek tangan dia lam mesin tebu mmgla terbaek..mmg patut pun depa ni semua kena hukum hudud baru padan muka diorangkan! mmg akak anggap ni sbg pengajaran yg berguna..mekacehh ye mat!

Wattie said...

Assalamualaikum Ina,
Selamat hari raya, maaf zahir dan batin buat Ina sekeluarga. Kesiannya baca cerita begtangan Ina yg kena ragut ni, harap semuanya dah kembali seperti sediakala ya. Lenkali akak pun kena hati hati jg sbb akak mmg selalu gantung beg tgn. Akak ni kalau masuk toilet mesti perati kat atas dan sekeliling, klu nampak lubang2 kecil ke atau apa2 yang pelik sikit, terus cancel, tk jadi buang hehehe....

inahar ali said...

kwattie..tu ler saya pun masa kt toilet tu asik nengok ke bawah pintu tu takut ada owg skodeng kan tp rupanya kt atas pintu lak dia wat keje keji..aduhai!

mokwo® said...

salam ina..memang dah banyak pun mokwo dengar kes gini..tapi dalam hati selalu kata mcm tak logik...tapi bila dengar cerita ina nih...waaah memang nak kena beringatlah, lepas nih memang tobat tak moh gantung2 itu beg...pencuri ni kan, tangan depa memang cepat betul...berhati2lah na...moga segala urusan ina di permudahkan InsyaAllah!

misshannajr said...

pasni tak boleh dah la nak sngkut2 bagai..tak tahu la macamana skrg ni dah semakin tak selamat dah..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Ina,alahai kesiannya.Zaman sekarang macam-macam hal yang menakutkan kan???

inahar ali said...

mokwo..mekacehh..mmg kena berhati2 sgt pasnih!

misshannajr..ekonomi makin teruk kes jenayah pun makin berleluasa..sentiasala kita berhati2 ye!

kakros..zaman la nih mkn bnyk kes jenayah kak..x tau nk komen camner dah..mmg menakutkan!

Ibu Khalish n Ilhan said...

Tumpang sedih atas kehilangan henbeg akak. Tak jangka kan dlm toilet pun diorg boleh beroperasi. Tapi, tak mustahil sebab kawan saya hilang henbeg masa tgh solat kat Masjid Jamek pun boleh kena. Manusia...manusia...

inahar ali said...

ibu khalish..mmg x mustahil sbb la ni penjenayah dh x takut nk wat jenayah mana2 pun..lam masjid pun leh wat keje jahat..akak hrp moga semua kengkawan pun berhati2 ye!

sury_masury said...

Salam pn doc...sabo bbyk lh ye...ada rejeki beli lain...syukur pn doc xde apa2....kad2 bank yg hilang buat lh report awal...kalau tak lesap duit lam acc...penyangak skrg smua aducated smua depa pndai..ngeri jgak baca n3 pn doc ni...x sangka kn hbeg yg tegantung blh lesap sekelip mata..take dare ye...jgn sedih2...:-)

zila norazila said...

teror btl peragut skrg nie kan kak..camtu skali diorg leh fikir..kdg2 mcm x logik jew kan..tp tu la mmg kena hati2 lps nie..zila pun rajin sangkut beg camtu..akk sabar tau jgn sedeyy2..x per mgkin lps nie mr hubby bagi mobile yg lbh canggih lg..he ehhee..gurau kak..take care kak..:)

inahar ali said...

sury..semua kad akak dh block masa kena aritu..cuma x sempat buat yg baru jek..la nih susah xde kad nk kuarkan duit pun xleh..alahai!

inahar ali said...

zila..diorang ni mmg dh terlebih pandai sampai xde keje pi samun orang! mmg x logik sbb pintu toilet tu mmg tinggi..hubby akak pun x sampai tangannye..kami rasa mungkin dia panjat sinki depan sebelum mengait h/b akak kut atas pintu tuh!moga doa zila akan termakbul dptla akak hp lg canggih..hahaha!

Qasey Honey said...

slm Kak Ina...takutnye bile baca n3 akak ni..shell mmr2 tu dekat sgt dh dgn umh QH...

cerdik btul pcurikkk tu kan..cmne la ade idea nk curik cra gitu lak..pasni klau nk g toilet xboleh dh byk hbag bagai..kena letak dlm kete la nmpknye...gilir2 ngn hb..QH pon sblm ni cmtu jugak sangkut hbag kt pntu toilet tu...

hrp akak jgn bsedey lagi yer n kuatkan semangat..pasti fobia tu lmbt sikit nk hilang...take care kak...

inahar ali said...

QH..mekaceh for ur concern ye! mmg pasnih kita mesti berhati2 kalu pi public toilet jgn gantung h/b..kalu perlu kepit..kepit je laa! kalu ada owg lain leh gilir2 jaga beg kan!

Rohah said...

siannya akak..baca entry akak ni, sama kes mcm anak saudara saya..sebiji kesnya..mmg kene berhati2.sabarlah kak, lepas ni insyaAllah ada rezeki yg lebih baik lagi,.

Kjee said...

salam ina. My ealier comment tak lepas lah. Sedih dan ngeri dgr citer Ina. Alhamdullilah Ina selamat. Mohon kjee share kisah ini dlm blog yer supayz wznita lain dpt berhati2. Love u sis.

inahar ali said...

rohah..tu la dulu mmg akak x pernah dengar lak kes cenggini..sama2 kita berhati2 ye! mekaceh atas doanye ye!

kakjee..mmg sedih & ngeri kak..masih trauma lagi ni..mekaceh for ur concern ye kakjee!

Chik Att said...

Ishhhhh ...... tangan2 jahat ni ....cepat betul buat kerja .....

inahar ali said...

Chik Att..kalu dh jahat tu mmg cepat jer la tangan depa tu kan..ish..ish!

Marsita yahya said...

Salam, nyinggah sebentar & join sekali...

Marsita yahya said...

Salam, suami saya kerja bahagian sekuriti biasa cerita pasal curi beg cara yang sama kat pasaraya tpt dia kerja dulu. Bila pihak pasaraya buang tpt sangkut tu, the next few days tgk ada balik...rasanya pencuri tu yang sengaja pasang balik untuk modus operandi dia. Sejak tu saya tak pernah sangkut beg kat tpt sangkut kat mana-mana toilet kat Malaysia ni...fobia...

inahar ali said...

marsita..mekacehh kerana berkongsi pengalaman kes cenggini..ish takut ye bila mengenangkan diorang sanggup buat kerja terkutuk ni tanpa rasa bersalah..mmg pengajaran betui la!

ijayuji said...

Salam kak ina!!! alahaiiiii.. sian akak, sabar ya kak mungkin Dia nak bg akak benda yg lebih baik insyaAllah! Kalau kita pun mau fitam tu kak, kita dah mengalaminya walau lain situasinya kalau dah namanya kena curik mmg boleh gugur jantung, bukan kerana duit tp benda2 penting sume dlm tu kan, paling boring mmg nak kena g report sana sini huhu.. sabar ya kak mcm mana boleh tak perasan eak? pdhal pintu tu pun tinggi eak, ntah2 yg ada dlm toilet tu semua geng2 pencurikk berderau darah kalau betul2 semua tu geng2 dia huhu

dZana said...

aduhai ciannya doc.. saya pun selalu sangkut kt pintu toilet camtu.. huuu.. lps ni tak nak la sngkut2 lagi.. smga dipermudahkan semua urusan..

Marsita yahya said...

Salam Doc, emm hati-hati ye lain kali tambahan kalau jalan sorang-sorang, kena double tripple cautious.

Irfa said...

takziah kak
saya pun selalu gak sangkut hbag kat pintu toilet.sabar ye doc

azian said...

manalah nak sangka dlm toilet pun dia boleh ambil ya..Apa pun memang trauma bila kehilangan beg ni sbb byk khazanah dlm tu....

Nur-nba said...

Salam. Nur tumpang simpati di atas apa yang menimpa akak.. Sabar ye kak.. InsyaAllah Allah akan gantikan barang2 akak yg hilang tu dengan lebih baik. Memang banyak kenangan terutama hadiah pemberian suami akak tu..

Nur pernah juga melalui pengalaman yang lebih kurang sama dengan akak. Teringat masa Nur disamun tahun 2010, masa tu beg tangan Nur disamun waktu Nur dalam kereta sendiri dengan cara memecahkan cermin kereta selepas mengeluarkan duit di mesin ATM. Mujurlah Nur tidak dicederakan.

Sabar ye kak.. Kena lebih berhati2 lepas ni.. Take care sis..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.ina.Atie pon biasa gak sangkut hbag kat pintu toilet camtu gak.Pasni klu masuk toilet..xleh bwk handbag sama la..kena tinggai kat lam kete.
Semoga akak tabah ya....Mmg trauma klu jd camnikan...

Anonymous said...

Sy klu masuk toilet stesen minyak sy akn kunci pintu utama tu.. Jd bla masuk toilet x la risau sgt nk sangkut handbag kt pintu..

Jaja said...

Peringatan utk diri Jaja juga.. Jaja x selesa masuk public toilet.. kalau masuk pun dah terdesak sgt2 xboleh ditahan.. macam2 cr org nk mencuri zaman sekarang..

inahar ali said...

mekacehh semua ye for ur comforting words & concern..love uollss!

nems said...

Memang perit bila kena..bersabar ajelah :)

Yang mencuri tu pun mesti dapat balasan punya.

Patut ada rondaan selalu kat kawasan toilet tu..mesti pencuri tu selalu buat.

ma'chiks said...

salam..kesian ye. tak terfikir n x dpt bayangkan . gantung dlm toilet pn boleh lesap...sabar atas musibah yang berlaku mudahan pengalaman ini membuat kita semua akan lebih berhati2 x kira d tempat bertutup.