Wednesday, September 19, 2012

KEK COKLAT BERYOGURT

Assalamualaikum..nak gak updet resipi kek coklat yg Pn.doc wat masa raya ritu..tp foto kek kt atas tu was the only one of the few photos masa raya yg sempat ku upload dr h/p samsung galaxy S3 ku yg hilang minggu lepas. Ada beratus keping foto lain yg tak sempat ku transfer ke komputer..alahai nk wat camner kan..benda dh nak jadi..(kes kecurian handbagku leh baca di entry sebelum ni di sini ye) thnx a million to everyone yg mengambil berat & concern psl kes kecurian tu ye serta berkongsi kisah memasing yg pernah terkena perkara yg sama sebelum nih..esp to my dear sister kakjee yg sempat gak menyelitkan mengenai kes kecurian tu di blog beliau..mekacehh ye kakjee cayang! rupanya memacam cara gaya diorang ni nk mencuri & menyamun ni kan..semoga pengalaman ini dapat dijadikan panduan & pengajaran wat kita semua ye! 
anyway berbalik pd citer kek ni.. kita gigih gak nk wat entry arini sebab ada my fren yg bertanya mengenai resipi kek coklat beryogurt ni yg earlier telah kita pos fotonye di instagram & FB kita..kek yg sgt mabeless & very the moist giteww..buat pun senang banget..hanya dipukul sekali harung semua bahan pastu bakar..sempoikan!! jom try wat nak!!

KEK COKLAT BERYOGURT
sumber - inahar's cooking time

BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)- menghasilkan kek yg besar.
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula perang 
  • 1 cawan cocoa powder
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 2 tsp baking powder*
  • 1 tsp baking soda*
  • 3 biji telur
  • 1 cawan yogurt
  • 1 cawan corn oil
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1/2 tsp garam,
  • 1 cawan air biasa (boleh juga dicampur 1suduteh nescafe ngan 1 caw air panas)
Cara Membuatnya:
  1. Ayak bahan * sekaligus
  2. Pukul sekejap semua bahan.
  3. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 hingga 60 minit bergantung kpd oven memasing ye .


Bahan Topping/Ganache:-
  • 300 gm dark chocolate compaund (guna jenama beryl's)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 150ml susu segar
  • sedikit butter     

    Semua bahan diatas dimasak atas api kecil @ guna double boiler hingga rata dan berkilat. sejukkan sedikit sebelum dihias atas kek.

26 comments:

ijayuji said...

Salam kak inaaaaa!!! walahhhhhhhhh!!! lepas makan ni kompem kena gosok gg nmpk tersgt mewah betulll dia punyer coklat tuuu :D kalau kita kena mkn 2 suap jerr niii kak hihihi

Rohah said...

tersangatlah asyik lihat kek akak ni....baru perasan rasanya raya tahun ni saya tak jumpa kek coklat..sy sendiri pun tak buat kek coklat ...(dendam juga dlm hati ni nak buat, jamah...tp takut kalau dah buat, mahu seloyang saya pulun..)macammane tuu kakak doktorrr??..huhu.selera up selalu..hehe

Anonymous said...

salam puan dok....kak ham c&p resepi ya...bahan2nya semua senang dan sentiasa ada di rumah...nti kak ham buat dan kasi budak2 kat ofis makan...suka la dorg tu...tq my dear..muahhhhhh

zila norazila said...

slm syg kak ina,
suka tgk topping tue..licin jew..zila pun mmg dh lama x buat kek coklat.malas btl..he hhehe .tp klu ada org hidang camnie kt depan mata laju jew ngapppp

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikkum kak Ina..

Alahaiiii...sedeyyynyaaa galaxy s3 dah kena samunnnnn... Alhamdulillah akak tak apa2..Huhuhuuu...kat toilet pun sempat menyeluk tangan amik handbag akak tu si pencopet haprak ni...

Ni nak komen pasal kek lak.. Kak, senang betul kalau pukul semua bahan sekali gus cam tu..heheheee.. Nanti nak try jugaklah..Tq kak....

inahar ali said...

ika..hahaha..mmg conpemm gigi rongak kalu x gosok gigi pas mkn kek cekelat nih..huhuu!

rohah..akak pun x sempat merasa kek cekelat tuh sbb menjadi rebutan tetamu..2 hari berturut2 wat..mmg licin licau..haha!!

inahar ali said...

kakham..waduh rindu sehh lama x chatting2 ek..buat jgn x buat kakham sbb kek nih mmg senang banget..kacau sekali harung jek..siap utk bakar!!

zila..akak pun rasanya kt setahun gak x wat kek cekelat nih..time raya ritu terpaksa wat sbb kek nih plg senang wat..hehe!!

naz..mmg betui..kek ni sempoi sgt..pukul sekali harung jek..xyah nk tertib2 dah pastu sekejapan dh boleh dibakar dah..nnti naz tryla ye!

Cendana Kasih said...

salam kak Ina...waaa...sedapnye kek coklat, lama plak tak makan kek coklat ni walaupun tiap2 hari buat... lain kali boleh cuba respi letak yogurt ni plak...sure lagi ummphhhh !!

inahar ali said...

noorma..mmg lg ummmphh tau! nnti cubalaa..mau sekejapan jek abih seloyang..hahaha!!

Liza said...

salam rindu kak ina....best nmpk kek tu, moist lagi...nnt sng2 blh Liza cuba ni...thnx resepi ni ye kak..

bani_boyz said...
This comment has been removed by the author.
inahar ali said...

liza..cuba jgn x cuba ye..hehe!

~~zana@pb~~ said...

Assalammualaikum, lama tak singgah sini. Oh resipi ni sama dgn kek yg biasa tu, cuma ada yogurt kan? kena cuba ni....gigi hitam pun hitam la...sedap punya pasal.
S3 hilang? ish..sayangnya, nak kena cari s4 pulak..hehe...gurau je.

Qasey Honey said...

kt fb tadi dh terlalu asyik mlihat kek coklat ni...paling suka tgk bahagian atas tu...licin bkilat lg...geram tgk...

inahar ali said...

zana..hahaha!!conpemm hitam gigi kan..kihkih!!

inahar ali said...

QH..choc ganache yg hitam berkilat tu mmg enak banget..akak guna dark choc brand beryl's..mmg terangkat..huhu!

Antan Bertingkah said...

Wah...Kak Ina, tengok pun dah sedap...belum rasa lagi...

sury_masury said...

Salam pn doc....mguda je kek cekelat ni....kite save resepi ye...kot2 terajin nnti nk buat....hihi...:-)

inahar ali said...

yus..kalu rasa mmg lg sodap..hehe!

sury..save jgn x save ye..buat lom tentu kan..hahaha!

ibh_sue said...

Asslmkum kak.
Kek ceklat ni ja yg tak try lg. Dah la mengguda2 kat IG hari tu.Dah sue terguda..Sbb yogurt tak da tu yg buat kek coklat mudah tu..Blasah la, janji kek ceklat juga..kikikii

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

First class cake! Yummynya kak...simple dimple but delicious! :)

Mieza said...

Kak Ina...salam manja heheeh..susahnya nak singgha sini sbb tenet kat umah slow tahap gaban..ngalah siput lak teresot-esok haishhh gerammm! Ni dtg kat opis ni laju ler sikit..nampak kek cekelat ni kat thumbnail tak leh tahan sebab mieza mmg suka kek...lebih2 lg kalau kek cekelat..sedappppppp!

Kak Ina..mieza baru bc entry bwh tu pasal beg kena curi...eiiiii boleh ye dia main seluk kot atas pintu masa kita tgh wat projek..cepat pula tu kerja..mmg depa ni terlatih! Takut mieza bacanya..sian kak ina ilang hp kesayangan..tk per kak nnt encik hubby beli baru..akak jgn syedih2 tau...lepas ni masa projek lam bilik air tu pun kita kena sandang beg kat bahu agaknya kan..mesti pencuri tu pompuan!

Ayu said...

Assalam puan doctor, waduh baru tahu tentang kecurian tu..
alahai memang sayang betul kan hp tu..ada gambar2 lagi..redha ajelah kan doctor..
Kek coklat tu sungguhlah menggoda..kita ni memnag tak jelak2 dgn kek coklat..cant live without them..pasti sedap ni!!!!

inahar ali said...

sue..kalu xder yogurt leh ganti ngan buttermilk..lg mengancam woo!

love..mmg sgt simple but definitely yummmyyy!!

inahar ali said...

mieza..tu ler pasal depa2 penyangak ni tang wat kerja kotor sgt kreatip kan..moga ia menjadi pengajaran wat kita semua ye!

ayu..sape yg x suker cekelat mmg rugi banget kan ayu..hehe!

Mayang ABDUL RAZAK said...

Kan ina terkecur melihat kek ni ..