Friday, February 17, 2012
NASI DAGANG GULAI AYAM
Assalamualaikum..ketemu kembali ye..arini br leh nk updet blog..adoyai! tetiba merajinkan diri wat nasi dagang..dh lama tak mamam nasi dagang tp rini kita wat gulai ayam sbb ikan tongkol xder stok..huhu!gulai ayam pun ayamla yg penting sedapkan selain tu mesti ada acar timun,telur rebus serta sambal belacan..br la ummph!!.resipi yg dulu leh lihat di sini & sini..jom kita semak resipi sekali lagi ek..
RESIPI NASI DAGANG
sumber:inahar's cooking time
Bahan2:
3 cawan beras siam wangi
1 cawan beras pulut
500 ml - santan pekat, ambil sedikit utk dijadikan santan cair..agak2la ye
garam dan perisa
halba
bawang merah dimayang halus
sedikit halia di racik halus
cara2:
beras dan beras pulut direndam sebentar then kukus lbhkurang 15 minit. ketepikan dan gaul dgn santan cair lepas tu kukus semula. bila sudah agak2 masak angkat dari pengukus. santan pekat tadi dicampur garam dan perisa kemudian dicampur kedlm nasi tadi.gaul sebati sekali dgn halba, bawang merah dan hirisan halia tadi.kukus kembali hingga masak cantik. siap utk dimakan bersama gulai ikan tongkol, acar timun, sambal belacan & telur rebus.
RESIPI GULAI AYAM
Bahan bahan
1/2 ekor ayam - dipotong & rebus dulu bersama asam keping
1 sudu besar cili giling (ikut kepedasan yg disukai)
5 sudu makan serbuk rempah gulai nasidagang
1 inci halia *
4 ulas bawang putih *
8 ulas bawang merah *
asam keping
cili merah & hijau/cili api halba
garam
gula
santan pekat secukupnya- masak dahulu santan hingga mendidih
cara2:
kisar bahan2 bertanda. panaskan minyak & tumis bahan2 kisar hingga naik bau kemudian masukkan cili giling. tumis lagi hingga garing then masukkan rempah kari tadi berserta halba . tumis hingga pecah minyak then masukkan ayam yg direbus tadi beserta sedikit air rebusan tadi. kemudian masukkan santan yg telah dimasak dahulu tadi, garam,gula,asam keping,cili hidup/cili api dan masak lagi hingga mendidih..biar sebentar hingga mesra then matikan api. bolehla dihidang...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
22 comments:
Salam Puan Doc.lama kak Ros tak kemari.Nasi dagang buat kak Ros teringat mak kat kampung.Yang semestinya bagi kak Ros dia masak nasi dagang terbaik didunia..hihihi..terliur la gulai tu
phewiittt... kali ni x mo ngendeng la nasi dagang kak ina pasal org dah makan last wekend... hehehe... tapi org masak gulai ikan & udang with beras merah... Kelantan style. Rajin tau akak ni :)
Salam Ina,sampai telan2 liur je tengok nasi dagang n gulai ayam ni...
amboi..ada nasi dagang gitu, versi moden eh? sbb gulai ayam...
kakrose..iyelakak..mom's cook is always the best in the world..muaaah!
lia..family akak lg suker trengganu style dpt rasa pulut2 tu..hehe!
rahel..kalu tertelan airliur baik cepat kedapur masak nasidagang tu..takut kempunan..hehe!
chah..hahaha.ni bukan versi moden tp versi owg maleh kepasar cari ikan..ikut stok yg ada lam peties jek..huhuu!
Salam.
Hihi ari baru kita lalu kat sini ternampaklah nasi dagang lauk ayam,,sedap jugak ingatkan kena ada ikan tongkol saja baru boleh buat.
salam Doktor..nampak nasi dagang ni terus lapar pagi pagi hari ni..kuah gulai tu nampak pekat melekat .Siram kuah atas telur tu ..yum yum dapat bayangkan sedapnya..tak boleh tahan ni hehe.
salam kak ina.. nasi dagang versi kelate nih, ada gulai ayam.. teringat 1st time makan nasi dagang kt kelantan, dpt yg gulai ayam, siap ckp org kedai tu penipu lg. muahaha.. time tu ingatkn nasi dagang ganu je yg wujud ;p
noor..ni versi owg maleh ke pasar cari ikan..hehe!
cikmanggis..gulai tu mmg sedap..beli rempah kt trengganu..baaek punyer..hehe!
tun..nasi dagang tu wat style ganu tp mkn ngan gulai ayam tu mmg style kelate kan..hehe!
adoyaiiiiii terliur lerrr tngk set nasi dagang pn doc Ina...rajin sungguh...lenkali yatie nak buat guna ayam pulaklah..anak2 suka ayam..
yatie..iyela yatie kalu wat lauk ayam..anak2 laju je makan..kan!
salam kak Ina,
lama tak berkunjung ksini..
harap akak sekeluarga sehat ya :)
Salam Doc,
Aduhai saya ni tengok nasi dagang malam2 ni berkeroncong perut. Nak jugak! huhu... sedap memang sedap ni.
deetha..akak sekuarga sihat..rindu sama kamu sih!
ijan..kalu nak kenala wat sendirik..huhuu!
Assallamulalaikum kak Ina..
Ermmm.. Naz pun kalau buat nasi dagang buat cam ni gak yg guna beras biasa or beras wangi dan campur dgn beras pulut. Naz panggil ni nasi dagang terengganu.. Sedap nengok gulai akak tu..nyumm...
naz..iyela family akak lbh suker nasi dagang trengganu banding yg kelate punyer..bau wangi beras pulut tu yg bestkan!
Kesana kemari semua nampak sedap. Tengok nasi dagang Ina teringin lak sbb lama dah tak makan ni....
along..cer masak cepat..leh kita ngendeng nasi dagang kt umah along lak..mesti lg sodapkan! hehe..
Nasi dagang ke sukaanku, tak reti erti jemu mkn nasi ni, bestnya doc ina
k ina..
tukar tu ... nasi goreng cina jadi nasi dagang.. pergghhh..
Dalam gulai tu bubuh halba juga ye?
Post a Comment