Thursday, February 9, 2012

EGGLESS FRUITCAKE


Assalamualaikum..waduh lama x bersiaran..tetiba kuar fruitcake lak kt dapur pn.doc ek..hehe! tu ler pasal..dh lama kecur tgk eggless fruitcake di dapur Dayangjack nan cun jelita tuh..tp br sempat digodek oleh pn doc ahad baru nih..soriilaa kek pun dh finishhh..br nk hupdet kt blog..hehe! beselaa pn doc kebizian keje..ni pun updet masa xder patient kt klinik..wokehh xleh sembang lelama..kita terus zaas ke resipi ek..mmg sedaap banget..nk wat pun mudah..hanya godek2 jek xyah guna whisker segala..mekaceehh ye dayang 4 sharingg..i loiikke!! izinkan akak cnp resipi ye..muaaahh!

Eggless Fruit Cake / Kek Buah (Bakar)

Loyang 20-22 cm
Bahan A :
  • 360 g tepung gandum (ayak 3 kali)
  • 2 sudu kecil baking powder (diayak)
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak)
  • 1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis - optional
  • 125 ml jus oren
Bahan B :
  • 250 g mentega 
  • 300 g mix fruits (dihiris halus atau dicincang)
  • 250 ml susu cair
  • 170 gula kastor (boleh juga guna brown sugar) 
  • 2 sudu besar susu pekat manis atau golden syrup
Bahan untuk taburan : 30 g badam cincang - optional

Cara-cara :
  1. Bahan B : Satukan semua bahan kecuali mix fruits ke dalam periuk dan masak hingga larut dan sebati. Tutupkan api dan terus masukkan mix fruit. Gaulkan. Selepas itu, sejuk/rendamkan selama 4 jam atau boleh juga disimpan semalaman.
  2. Bahan A : Ayakkan kesemua bahan kecuali jus oren ke dalam mangkuk pengadun. Kemudian dikacau rata. Barulah disatukan dengan Bahan B tadi. Sebatikan dengan senduk kayu atau spatula sahaja.
  3. Akhir sekali barulah dimasukkan jus oren. Kacau lagi hingga sebati.
  4. Tuangkan ke dalam loyang yang sudah disapukan dengan mentega dan ditaburkan dengan sedikit tepung (jika suka, guna loyang yang mempunyai lubang di tengahnya atau loyang chiffon supaya kek masak sempurna dan tidak mendap di bahagian tengahnya). 
  5. Kemudian taburkan badam cincang jika suka. 
  6. Bakarlah selama 50 minit atau 1 jam atau sehingga masak pada suhu 160-170C (kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing).
  7. Setelah masak, keluarkan dari oven. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.




14 comments:

AZLINA said...

Assalamualaikum kak puan doc yg rajin memasak...wow specialnya fruitcake tanpa telur, rupa dia pun cantik & moist sgt, dah tentu sedap ni! Kalau lah patient kak Ina ternampak kek ni mau kena mintak suruh ganti dgn ubat...

Liza said...

salam kak ina...lama xjengah dapur akk ni...Liza pun ada terberkenan jugak dgn resepi dayang ni...cuma belum sampai seru nk buat....ekekekeke
mintak akk punya jer la 3 potong...hihihihi

cik cek said...

Nak sepotong....nampak moist...:)

Yatie said...

rajinnya pn doc kita ni...mmng nmpk sedap kek tu, yatie teringin sangat nak merasa kek ni tapi malaslah plk nak buat..mcmana ni..he3...

Yat Maria said...

Aduhaii akak Dr!! meriahnya kacang2 tu bertenggek atas cake tu! wonderfulicious kak :)

CT Delima said...

As'salam Ina


Aduhhh...sakit perutlah Pn Doc, sakit sangat2 tak tahan dan niiii. sebab perut saya lapar nak makan kek buah Pn Doc yang sedap ni... hehehe

Totie@Tomy said...

sedapnya terima kasih kak kongsi resipi...teringin nak cuba...

HomeKreation said...

Aslmkm Ina cayang! Tunggu ya, pas ni Along lak buat....hehehe

bani_boyz said...
This comment has been removed by a blog administrator.
inahar ali said...

azlina..kalu patient nmpak kek nih terus baik sakit..hahaha!

liza..kek akak ni dh lama licin..cian dier kena wat sendirik..huhu!

cikcek..sowii ek..kek dh lama licin..kenala wat sendiri lak..hehe!

yatie..alaa yatie kalu malas2 pun dapur sentiasa uptodate ngan menu yg meletopss..seisi umah x akan lapar punyer..hehe!

yat..mmglaa wonderfulicious banget tau..kekacang almond tu menjadi rebutan anak2..hehe!

ct..kalu betui2 sakit pewut meh aar mai klinik kita injek montot dier..hahaha!

totie@tomy..jgn lupa cuba resipinye yek!

alongroz..cepat wat along..x sabar nk rasa airtangan along lak..mesti lg sodapkan..huhu!

mummyseri said...

Kak ina, suke suke kek ni, tang kacang2 tu besty kalo dpt masuk lam mulut nih ;)

inahar ali said...

seri..iyela seme pun suker tang kacang tuh..hehe!!

cikmanggis said...

wah bagus ni kek tanpa telur sebab ianya lebih sihat..ada tak rasa beza dgn kek yg ada telur?

inahar ali said...

cikmanggis..nnti cm tryla sbb rasanye mmg sedap xder beza ngan kek yg ada telur..x muak!