Tuesday, January 31, 2012

MANGO CHEESECAKE


 
  
Assalamualaikum..operasi mengecisss telah kembali..huhu!! mekacehh banget wat alongroz for this marvellous recipe..dulu pernah wat kt sini tp guna  peach kali nih guna mango lak..mmg meletopp..sedap banget!! million thanx ye along...muaaaaahh!! jom kita zaas resipi...


MANGO CHEESECAKE
resipi: Alongroz
sumber: inahar's cooking time
Made one 9" diameter
CRUST:
110g Butter
2 tbs Brown Sugar

200g Digestive Biscuits
- crushed
-kita guna 250gm oreo biscuits
50g Cornflakes
- crushed coarsely
- x letak
- Melt butter with brown sugar.

- Mix in rest of ingredients.

- Press into the cheesecake tin.

- Chill for at least 30 minutes.


FILLING:
1 block (250g) Cream Cheese
1/2 cup Castor Sugar

1 packet Cream
(200ml) -kita guna nondairy whipped cream (dipukul kembang dahulu sebelum campur dalam adunan cheese)
1 cup Mango puree
(used 2 large mangoes & my mangoes were very sweet)
- kita guna mango filling beli kt bagus bakery dan campur sikit isi mangga fresh yg diracik2(stok ciput jd sikit jela isi mangga yg kelihatan..hehe)
1 tbsp Gelatine/Jelly powder
- dilute in 1/4 cup water & heat up until melt


METHOD:
1. Cream cream cheese and sugar until smooth.
Add in cream & continue to beat until thicken.
Add in mango puree & stir well.
Add in gelatine/jelly mixture.

2. Pour into the chilled crust.
Chill overnight until set.

3. For topping, arrange mango slices on the cheesecake once it is set.
Mix 40ml apricot jam with 40ml hot water.
Brush the mango topping with apricot jam mixture.
Chill until set.
Serve chilled.

17 comments:

Chah said...

isk! tenggelam timbul tenggelam timbul, timbul ngan cis! yang gojes tul!! aduhhh...jgnlah guda ai sampai tahap ni doc! pelis!!!

dZana said...

waaaaa.... tgok sikit jer ni... huhuhu

Sue @ Nenie said...

Salam..ohhhh ku terguda melihat cheese cake itewwwwww....lagi sedap kalau2 yang baru keluar dari peti sejuk setelah semalaman didinginkan....

tun_telani said...

wallaa... tgh2 panas dpt pekene ciskek sejuk2 ni mmg terbaik! cantik je nengok ada mango filling kt atas tu.

CT Delima said...

As'salam Ina

perghhh... sedap banget ni, mengiurkan dan mengoda keimanan bagi peminat tegar cheese..hahaha

Ni ada kat rumah ker kat klinik ni, nak mintak 2 potong buat makan malam nanti..hihihi

inahar ali said...

chah..kalu dh terguda tu apa lg cepat2 la operasi..hehe!

cikgudzana..aikk nk tgk bnyk pun xper..hahaha!

sue..mmg godaan abihs sekejapan jek kuar peties terus licin..huhuu!

tun..kalu ada potongan mango fresh kt atas tu mesti lg bestkan!

ct..wasalam ct cayang..kita kt umah kalu kt klinik x sempat nk mengecis..hehe!!

Ummi said...

Assalam cik puan doc Ina yg comeeeyyy...secumiiill ciskek mu ituuu, menawan kalbu sungguh! Mentang2 la dia slim, selalu tayang kat kat cis taaauu...menciii arr, xleh ngap selalu2....huhu, Ina, ada ubat kurus x? hahahahha

~najwa~ said...

saya asyik failed je buat cheese cake..kesian, huhu.

eina said...

akak...feveret nih ciss kek...sedap eh,untuk menambahkan lemak2 tepu kat badan..hihihi

inahar ali said...

ummi cayanggg..kalu nk ubat diet meh aarr klinik kita..free jek rundingan tau...hehe!!

najwa..laa nape fail ek?? nnti cubala resipi ni lak..insyaallah sukses!

eina..bila mamam ciskekm esti hilang ingatan jap..lupa segala lemak tepu dibadan..hehe!

Wattie said...

Assalamualaikum Doc,
Akak sihat2 aja, harap doc pun sihat juga ya, klu doc pun sakit payah tu heheheh...

Cheesecake tu nampak sungguh menyelerakan, pos mai yang dalam piring tu ke Penang leh, nak rasa air tangan doc pulak...

Wattie said...

Assalamualaikum Doc,
Akak sihat2 aja, harap doc pun sihat juga ya, klu doc pun sakit payah tu heheheh...

Cheesecake tu nampak sungguh menyelerakan, pos mai yang dalam piring tu ke Penang leh, nak rasa air tangan doc pulak...

Wattie said...

Assalamualaikum Doc,
Akak sihat2 aja, harap doc pun sihat juga ya, klu doc pun sakit payah tu heheheh...

Cheesecake tu nampak sungguh menyelerakan, pos mai yang dalam piring tu ke Penang leh, nak rasa air tangan doc pulak...

inahar ali said...

kwattie..x sempat nk posla kak..posmen dh balun dulu..hahaha!!

CitarasaKu said...

Salam Maulidur Rasul.....
Cheese cake yang begitu menawan. Sejuk tekak jika dapat sekeping...saya suka mango,,,masam masam pastu manis

fawwaznuha said...

wah,,mengnggoda sungguh la kak..

tp xde stok manggo n cheese..huu filling cheese n whipcream je ade..kena carik cheese ni huu..nk cari gelain halal susahlah kat bakeri..serbuk jelly pon boleh ye?

inahar ali said...

fawwaz..serbuk jelly boleh gak tp akak x sure bape bnyk nk guna..rspi kak hanieliza ada guna serbuk jelly!