Monday, January 23, 2012

EGG TART


Taraaaa..tat telur yg dh berkurun tak kubuat..huhuu! dulu selalu buat guna resipi di sini tp kali nih kita guna resipi Kakwan lak..rasa mmg sedap tp tat ku terlebih bakor sampai ireng..hehe! jom kita tgk resipi yg telah dicnp dari dapur Kakwan..mekaceh ye kak!

Tart Telur / Egg Tart
resipi-KakWan@resipicitarasawan

sumber- inahar's cooking time


Kulit Tart

250gm tepung superfine / rose
120gm mentega
40gm gula kaster
1 biji kuning telur

Kastard

250ml susu cair / sejat
2 biji telur
60gm gula kaster
1 sudu teh tepung kastard
1/4 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning telur

Cara-cara :

1.  Kulit Tart :  Pukul mentega dan gula hingga sebati dengan senduk kayu.  Masukkan telur, gaul rata.
2.  Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
3.  Tekan sedikit doh ke dalam acuan tart, trim bahagian atasnya dan cucuk sedikit dasarnya dengan garpu.
4.  Bakar separuh masak di dalam oven yang di panaskan dahulu selama 8-10 minit pada suhu 160C.
5.  Kastard :  Satukan semua bahan, whisk hingga rata dan tapis.  Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga berbuih di tepi periuk, sentiasa mengacau supaya tidak berketul.
6.  Masukkan ke dalam jug kecil dan tuang ke dalam kulit tart.
7.  Bakar semula selama 20-25 minit pada suhu 150C hingga masak.


5 comments:

MamaFaMi said...

Assalamualaikum Ina... filling tart telur ni ada tak rasa macam KFC punya filling tart telur? I love KFC punya filling tu... dap dap dap....

HomeKreation said...

Salam Ina, fevret Along ni tapi tak terbuat2 lagi...

Acik Erna said...

assalam doc..mi nta izin copy resepi ye..terinign nak mencuba suatu hari nanti.. yang entah bilah..he he

CitarasaKu said...

Salam,
Wah masuk sini ada tart...lama tak makan bestnya jika ptg nanti dapat makan tart...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

One of my favourite tapi belum try lagi..ambil resipi dulu