Tuesday, February 15, 2011

OREO CHEESECAKE



Salam Maulidur Rasul wat seme pengunjung yg beragama islam dan selamat bertemu semula selepas hampir 2 minggu tak bersiaran..waduh rindu banget kt uolss!! moga korang sentiasa sihat ceria disamping keluarga tercinta ye..puan doc alhamdulillah sihat sokmo cuma masa amat memcerumbui puan doc utk lelama berdating kt tenet..hehe!! pepun sempena cuti rini jom kita mengecis kan diri..haha!! dh lama x mengecis..anak2 & hubby sibuk minta ciskek oreo..so malam tadi wat ..pagi ni bekfes ciskek laa..lalalalalaa!!! syedaaap wehhh..2 slice ibu belasah pg nih..adoyaai!! kalu dulu wat guna resipi kt sini tp kali nih kita guna resipi kakwan lak tapi kita cnp dari dapur ummi..thnx to both..mmg sedap banget!! jom kita zaass resipi..

OREO CHEESECAKE
Sumber: Citarasawan (Kak Wan)
(resipi dalam kolum telah di adjust oleh ummi)

Bahan Dasar:- (akak guna loyang bulat 8 inci)
  • 200gm biskut oreo - di buang krimnya (*akak guna 300 gm)
  • 50gm mentega cair (*akak guna 75 gm)
Bahan Filing:-
  • 750 gm keju krim (*akak guna 500 gm Philladelphia Cheese)
  • 130 gm gula kaster (*akak letak 110 gm je)
  • 1/2 tbsp esen vanila
  • 3 biji telur (*akak letak 2 biji telor je)
  • 200ml whipping krim (*akak letak 150 ml)
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya (*akak letak 20 keping)
#Acuan springform 4.5" @ 4 biji (Menghasilkan 4 biji mini cheese cake)
atau acuan 8" menghasilkan satu biji.

Cara-cara:-
  1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
  2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  4. Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
  5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.

8 comments:

Mas said...

salam maulidur rasul buat kak ina sekeluarga...
sedappnya ciskek..nak sepotong kak...he..he..

Sizuka said...

k.ina! nak cheesecake!! Last buat orea cheesecake was 2 years ago sebab tak dapat sambutan langsung kat rumah ni, even semut pun takmau.. huhuhu.. saya sorang je melantak sebijik cake selama seminggu.

memang lepas ni, kalau buat cheesecake, kena buat version mini je sebab budak2 ni tak suka makan cheesecake :)

selamat menyambut maulidul rasul too :D

inaku79 said...

Salam Maulidur Rasul...

kelasssss gitu kak bekfes ciskek lagi!hehehehe.... Teringin jugak nk buat ni tp seriau baca 500 gram cheese cream tu....tp camne2 pun tetap ada azam nk buat jgk nanti... hehehe :)

Lizahanum said...

salam maulidur rasul tuk k.ina and family...
saya dtg nie dgn pinggan sekali...nak 2 potong....hehehe

mokwonik said...

assalam ina..waaah ari nih coti meng'cis' kek bagai yek!!! nak3x..tak tau apesal, bila masuk sini semua kita nak!!! haha..ku mataa besar!!

aidah said...

Salam Ina,
dah lama akak tak dtg menjenguk kesini, macam2 resepi dah terlepas. Terliur tengok chicken mushroom soup tu. Akak memang minat sangat dengan mushroom soup.Pau tu lak, buat akak tergoda dengan kegebuannya, hehehe. Cheesecake to memang so yummy, akak dah pernah buat dah, tapi akak prefer yg un-baked sebab senang, hehehe

fara dean said...

salam kak ina..
wah2x..sekali skali muncul ngan chiskek oreo..terasa kesedapanya ..emm..nak sepotong ye kak

inahar ali said...

mas..alahai dh abih aar! kena wat sediri ler nmpaknye..hehe!

shidah..dulu anak2 x bape gemar tp sejak dua menjak nih kemain suker lak makan ciskek..huhu!

ina..boleh gak wat 1/2 adunan tp kena guna loyang kecik la (18cm)

liza..kena bawa balik pinggan kosong sbb ciskek dh abih..cian dier..hehe!

mokwo..nak seme benda yg dh xder?? hahaha..!!

k.aidah..pasnih kita mmg nk try yg non baked lak sbb x bnyk problem mcm yg baked nih kekadang merekahla, jatuh ranap pun ada..haha!

fara..cian dier..ciskek tinggal loyang jer..alahai!