Monday, February 28, 2011

APPLE ALMOND PUFF



As-salam...hollaaaaa..puan doc muncul kembali..hehehe!! perasan cam best jek..haha..pepun bertemu kembali diruangan ini setelah lama bertapa..uishh..windu banget kt uollss..hrp2 semenye sihat2 belaka ye! okaylaa rini puan doc stat bercuti..tp spt bese br nk warm up kena wat resipi yg senang2 jek..hehe! taraaa...apple puff nih br jek kuar oven..adehh!! pepanas lagi ni tau..tp sape teringin lehla layan gambo je ek..resipi amik kt hero malaya femes ames laa..sape lg kalu bukan Cik Mat Gebu kita nun di sedenak sana..tp CMG wat style bulat2..kita wat style bese jek..xyah nk terap2 lagi..hehe! kalu korang nk tgk puf yg cantik menawan leh pi ke dapur CMG ye! izinkan akak cnp resipi kt dapur mat ye..tenkiuuu!!!

RESIPI APPLE ALMOND PUFF

BAHAN-BAHANNYA :-)

Pastry Puff secukupnya -kita guna jenama kawan puff 4"X4"
2 biji epal hijau

1/3 cawan kismis

1 camca besar serbuk badam

1 batang kayu manis
-kita guna cinnamon powder jek
2 camca besar mentega

1 camca besar gula perang (brown sugar)

1/4 camca teh garam

1/2 camca teh tepung jagung

1/2 biji lemon-parut kulit serta jusnye -kita tambah sendiri ni

CARA MEMBUATNYA:-)
  1. UNTUK INTI :- Kupas epal hijau tadi, buang empulur dan dadu kecil2. Dalam periuk, panaskan mentega, masukkan kayu manis, epal dan kismis, goreng hingga harum, masukkan gula peerang dan kacau rata. Kecilkan api dan masak hingga epal lembut. Tambah badam kisar, garam dan tepung jagung. Kacau rata dan biar inti pekat dan kelihatan kering sedikit, tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
  2. UNTUK APPLE ALMOND PUFF PIE :- Canai puff pastry setebal 3 mm, terap dengan acuan bulat berukuran 3.5 inci sebanyak 2 keping. Isi 1 1/2 camca teh inti tadi, sapu sedikit kuning telur pada tepi2nya dan tutup dengan 1 keping lagi, kemas2 kan dan tekan dengan garfu sekeliling pastry tadi. Kemudian, bulat corak atas permukaan pastry (macam dalam gambar). Buat hingga siap.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 19oC selama 25 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang. Menghasilkan kurang lebih 8 - 10 biji, bergantung pada saiz acuan...

12 comments:

Deliah's Deli said...

assalam kakak Dr. :) sedapnyer apple puffs...ada almond lagi tuh..mmg sedap nih :p~

aidah said...

Salam Inahar,
dah lama dok mengintai nak buat puff macam CMG tu tapi kat Kuantan ni tak pernah lagi akak jumpa pastry puff jenama kawan tu. Tak pe lah tumpang tengok je lah ya, hehehe

Mas said...

rindu la kat akak....
dah menjelma yer..he..he..
garing betul puff tu...sedappp ...

Nieza said...

Salam rindu kak doc....hehe sedapnya nengok puff tu...cun jer posingnya..:)

eina said...

wahhh semua orang rindu kat puan doc..kite pun rindu gak..
kak ina,sedapnye apple puff tuh...inti die lebih kurang cam nak wat apple pie ek..nti nak cube gak lah..emm sedappnye...

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Ina.....apa habaq???? ishhhh rajin betoi la...akak ni segan adik beradik penyegan...suka tgk hasil org buat dan suka nk makan...Doc ada ubat bagi hilang penyakit segan ni??? he..he.. apa pun tetap rindu kamu...

Ummi said...

Salam rindu Ina...apa khabar? Lama sungguh x menjenguk Ina...bz kat klinik ke, bz kat dapur? heheee..muaaahhhh!

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Apakhabar .Lama P.Ros tak jenguk sini .Kebetulan kat dapur P.Ros pun resepi apple.Tapi apple pai yang biasa2 aja.

Antan Bertingkah said...

Sedapnya Dr tengok puff tu...bila lah saya nak cuba buat ye...hihihi..pemalas jugak nih...

tun_telani said...

wahh.. sy baru jumpa puff pastry kat bakery ^^ skrg marathon main2 ngan pastry. hihi..
pasni nk letak almond jugak =)

NiezaMan said...

Bila sekali2 muncul..mcm2 menu kuar

inahar ali said...

deliah..wasalam del..almond tu menambah lg kesedapan filling puff tu tau! nti cuba la ye..

k.aidah..puff pastry ada kt bhg frozen (makanan sejukbeku) di semua hypemarket carrefour,giant,tesco dll. kt kuantan mesti ada kot!

mas..mmg sodaap! hehee..

nieza..salam rindu gak wat nieza..muaah!

eina..filling tu memang sama ngan filling apple pie..sedaap tau!

k.norli..habaq baik kak!! akak apa habaq?? alaa penyakit segan nih lom jumpa ubatnye..kalu x dh lama puan doc makan dulu..wakaka!!

ummii..muaaaaahhh!! tahniah resipi ummu kuar kt jelita..i loiiikee!

pn.ros..apa2 resipi apple mmg kita suker..nnti kita pi jenguk dapur akak ye!

antan..kalu terliur sedaap kenala gak ke dapur tp kalu lg maleh leh beli jek laa..hehe!

tun telani..main jgn x main..haha!!

niezaman..sbb lama dapur cuti laa bila sekali berasap..haa amik ko berkepul2 kuar uuu!! hehehe..