Friday, February 18, 2011

NUTTY FRUITY CAKE




Taraaaaa..kek nutty fruity ku yg br siap dibakor petang td!! resipi dari kawan baikku Dr.Dayang nun di senawang..macehh dayang..mmg sedap banget! krup krap krup krap kala tergigit kekacang lam kek tuh..i loiikkee!! anak2pun suker..jom kita zaas resipi ye..minta izin cnp resipi ye dayang! lebiuuuu...

RESIPI KEK NUTTY FRUITY

bahan2nya:
-3 cawan tepung naik sendiri
-1 cawan gula castor -kita campur separuh gula kastor separuh gula perang
-1 cawan campuran (1/2 cawan butter yg telah dicairkan n 1/2 cawan minyak jagung mazola)
-3 biji telur ayam
-1 sudu kecil soda bicarbonat
-1 sudu kecil perisa vanilla
-3 biji buah apple hijau(diparut bila dah dekat nak masukkan dalam adunan nanti....,akak perah sket sebelum memasukkannya ke dalam adunan....takut berair sgt nanti)-kita x perah hanya sejatkan jer
-1 1/2 sudu kecil lemon zest
-1/2 biji jus lemon diperahkan kedalam buah apple yg telah diparut
-1/2 cawan kepingan nenas (nenas dalam tin ....ayam brand) -juga disejat
-1/2 cawan cranberry kering (akak guna apa yang ada di dapur akak jerr...rasanya boleh gak digantikan dgn buah2an kering yang lain)-kita taruh dried cherry jer
-1/2 cawan kacang badam yang telah diracik
-1/2 cawan kacang hazel di pecah kasar
- 1 atau 2 biji pisang berangan (120gm)...di lecek seminit sebelum dimasukkan ke dalam adunan

cara2nya:
masukkan kesemua bahan2 kecuali kekacang n buah2an.....dan di gaul sebati hingga agak kental....kemudian masukkan lecekan buah pisang,kacau rata....dan dimasukkan parutan apple,kacau rata sekali lagi....akhir sekali masukkan nuts n all d fruits....n lemon zest too.....kacau rata dan dibakar dalam loyang non-stick 8" pada kepanasan 180`c.

Senang!! kan.......bahan2 nuts n fruits tu ikut kesukaan memasing lerr...tiada paksaan,kecuali apple n banana tu.....ianya bahan asas lerrr...okay! Selamat Mencuba Dan beramal.

* kek lebih ummph jika ditaruh cheesecream topping...boleh tgk kt dapur Dr.Dayang ye!


19 comments:

Mas said...

sedappnya kek buah...
tengok jer dah terliur...

Cendana Kasih said...

bestnyer kek... mintak sikit yer kak

aidah said...

Salam Ina,
wah rich betul kek ni. Panjangnya senarai bahan2 dia

kaksu said...

ina cayang...ni mesti cuti kan, tu yang dok membaking je kerja... tengok pun dah tau kek tu sedap...bila gigit ada kacang, buah... ada lagi tak? ke dah licin semua...

kd-gardens said...

kita sukerr sangat......lebiuuu

anymz said...

eh!nampak sedap lah doc..akak nak try jugak nanti ni..

Sizuka said...

k.ina,

fun! memang menggoda. i kena kuatkan semangat utk tidak digoda oleh kek itu.

btw, kedai yg i makan mee celup tu, nama dia "paa seafood", betul2 sebelah kedai yg k.ina selalu makan :)

Nieza said...

Assalam kak...sedapnya kek...tapau sepotong kak..kalau buat sure saya mkn byk lak..hehe akak asal mana?utara gak ka?

openid said...

Salam Akak,
Tengok kek ni teringat kek buah zaman kecik2 dulu yg paket kecik2 50sen satu.hehehe... sedapppp!
Ijan

KakAsma said...

Ina,
tau tak DK nie doktor peribadi akak ..hihihi cam org kayo lak..tapi mmg akak selalu check apa apa kat dier tau...ghuper nya best fren yer...kalau gitu ada lagi tak kek tu..anto sikit yerrr

fara dean said...

salam kak ina cayangg..
hihi..
kalau kek ada kekacang ni mmg mnjadi pojaan hatiku..nak sikit!!

cek chun said...

sedapnya nih.ada epal plak tuh. ada kekacang. suka :)

tun_telani said...

sedapnyer..moist je nmpk.. teringin nk makan, tp adik2 sy nih, kalau bukan chocolate cake, mmg susak nk kasi makan..
salam kenal akak.. baru jumpa akak =)

inahar ali said...

to all..korang layan foto jerlaa ek.. sbb kek pung dh tinggal serdak jek..hahaha!! kalu teringin sila la start operasi kt dapur tu..hehe!!

gedek! said...

Kalau makan nutty fruity tu boleh jadi 'nutty' tak...?

inahar ali said...

gedek..boleh jadi lebih nutty dari prof. nutty tuh..hahahaha!!

Deliah's Deli said...

assalam kakak Dr....terlopong!:p~

inahar ali said...

deliah..wasalamm..terlopong ekk??? hehe..

Amy Syaquena said...

mother in law suka sangat fruit cake nie..pasni leh cuba.

p/s: jemput join contest sinar raudah

http://sinarraudah.blogspot.com/2011/03/contest-resepi-pilihan-sinar-raudah.html