Thursday, April 1, 2010

ROTI CANAI

Yesss..arini telah berjaya membuat roti canai homemade..hehe!! makan ngan kuah kari ayam semalam..mmg best! resipi amik kt umah ummi..resipi asal dr maklang! thnx maklang & ummi..kita cnp kt dapur ummi ye!

Bahan:-
3 cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam (paras rata)
1 biji telor
1 sudu besar marjerin (*ummi guna butter je)
sedikit marjerin untuk sapuan

Cara Membuat:-
Campurkan air, susu, garam, marjerin dan telor. Masukkan ke dalam tepung dan uli selama 25 minit sehingga licin. (*ummi uli jadi lembik sikit, xtau mana silap then tambah sedikit tepung lagi lebihkurang 1/4 cawan lagi, baru ok!). Buat bulat2 kecil (+-100 gm setiap satu) sehingga habis kemudian sapukan sekeliling doh dengan marjerin supaya tidak melekat antara satu sama lain (*ummi letak minyak je). Simpan dalam bekas tertutup dalam fridge sekurang-kurangnya 8 jam. Tebar, letak telor dan lipat. (*ummi tarik2 je..x reti nak menebar)..Goreng..

11 comments:

Datin El said...

wow..tahniah inahar ..kalau mcm ni boleh lingkup kedai mamak..hihi

azian said...

eish eish eish tak bole jadi ni kena try ..jeles kita tau tgk roti canai tu....hehehe

Fimère said...

ta recette est délicieuse et appétissante je t'en félicite bravo
à bientôt

rapheydhillo said...

buat byk2 & frozen. Nak mkn boleh panaskan je.. tp teramat le malas nak buat! Beli je yg ready-made tu ;-).

HAMSINI said...

Kena cuba ni.takkan selamanya nak beli kat kedaije.

inahar ali said...

datinel..uish cian mamak kedai..hehe!!

azian..kalu jeles cepat2 wat sendiri..hehe!

fimere..it really tastes delicious!

dhill..betui..betui..betui..betui!!!

hamsini..mmg kena cuba..br puasati dpt rasa homemade punyer!

mamaadam said...

eh resepi cam senang jer..blh la try ni..adam suka roti canai

Zue Murphy said...

Pasal roti canai homemade ni teringat arwah mak guna periuk besar sebagai acuan untuk tarik tarik roti canai tu kasi nipis.

inahar ali said...

mamaadam..resepi nih mmg mudah ajer..nnti cubala yer!

kak zue..mmgla kak..mak kita pun dolu2 wat guna dulang besor tuh! hehe.

DrSinga said...

salam inahar.....
wahhhh....banyak masa memasak ya...
:)
salam...

mummyseri said...

Salam kak..
wah best ni takyah beli roti prata kedai mamak lagi:)
dah lama kite tak mguli roti prata..mcm malasla:)