Tuesday, April 13, 2010

BAMIA AYAM


Yuhuu..dh lama berangan nk wat masak bamia nih..aritu nmpak resipi kt teratak dayangjack! pergh terliur kita nengok..cepat2 masuk list! so arini hilangler kempunan tu nk merasa masak damia..tp dayangjack guna daging..akak tuko ngan ayam sbb daging xde lam peties tu! xkisahla kan..sbb mmg marbeles pun!! tenkiu dayang for this great recipe!!..minta izin akak cnp resipi dari dapur dayang ye!

Resepi Daging Masak Bamia

Bahan-bahan :
  • 400 g daging (dihiris nipis2 dan dibersihkan) - kita guna ayam..goreng garam kunyit terlebih dulu
  • 100 ml susu cair (kalau tak ada, boleh guna santan) - boleh adjust sendiri sukatannya
  • air secukupnya
  • 1 sudu makan rata serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan rata serbuk jintan putih
  • 1/2 sudu makan rata serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 2 sudu makan serbuk kari daging
  • 2-3 sudu besar cili kisar
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 labu bawang besar (dipotong 4)
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • bendi secukupnya
  • 4 sudu besar sos tomato
  • garam dan sedikit gula
Bahan-bahan kisar:
  • 1 labu bawang besar
  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia

Cara-cara :
  1. Gaulkan daging dgn bahan2 kisar dan perapkan selama 30 minit (akak x perap pun ayam sbb terus goreng ngan garamkunyit dulu). Kesemua serbuk rempah dan cili kisar disatukan di dlm satu bekas dan dibancuh dgn sedikit air utk dijadikan pes.
  2. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali/periuk. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih hingga wangi. Kemudian tumiskan bawang besar hingga sedikit layu(pastu akak tumis bahan2 kisar diatas td tu). Barulah dimasukkan pes rempah tadi dan juga sos tomato. Kacau dan biarkan ia pecah minyak.
  3. Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga daging empuk. Kemudian masukkan, susu cair, garam dan sedikit gula. Masak lagi hingga kuah kelihatan pekat. Akhir sekali, barulah dimasukkan bendi(ni akak x letak) dan tomato. Setelah bendi masak, tutupkan api dan renihkan sebentar sebelum dihidangkan.

10 comments:

aidah said...

Salam Ina,
Dulu masa sy duk Johor sy tengok org sana masak bamia ni jenis yg berkuah, lepas tu dia makan ngan roti perancis. Kalau ada kenduri minat betul they all buat ni, especially area JB yg dekat2 bandar tu. Kalau daging selalunya they suka pakai yg tulang rusuk atau tetel tu. Anyway recipe tu looks delicious. Nak try jugaklah, anak2 memang suka makan ayam.

Deliah's Deli said...

salam kak,sedapnyer bamia ni kak.sy suka sgt2 tp sllnyer ayah yg masak, kami tolong makan jer :D ayah guna daging kambing pastu masukkan bamia (bendi/okra) yg goreng layu...mkn dgn roti pun sedap ni kak,ada lebih nak semangkuk :)

inahar ali said...

aidah..kita pn owg johor tp br la nih tau masak bamia nih..hehe!

deliah..pandai ayah masak ye? nnti akak nk kecek resipi bamia ayah deliah lak ek!!

CatlinaFly said...

kak inahar, masakan arab ke ni? :) hehehe sy duk johor tak pernah lak dgr nama masakan ni hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.ina...bunyinya mcm masakan arab je.atie pon x pernah mkn bamia nih!boleh tk k.ina kt atie cikittttt nk rasa ler...ngeeeeee

Datin El said...

inahar..waduh..kalau cecah ngan capati ni terasa bagai di boliwut gitew..

LiNda said...

Saya mesti buat !

memang nampak sedap..

ima said...

salam kak ina..emmm sedapnyaaa...bamia daging tu!!!nak rasa boleh tak...huhuhu

3 hungry tummies said...

Selamat berkenal... Hidangan ni nampak enak sekali!

inahar ali said...

catlina..uish entah ler akak pn x brape pasti bamia ni asal masakan mana..hehe!yg pasti sodaap!!

atie..dah abih pon! cian dier..huhu!

datinel..bamia nih mmg sesuai dimakan dgn ape skali pun..kalu capaati mmg sure cam boliwut ler kita..hehe!

linda..buat jgn x wat tau!!

ima..nk rasa??alahai dh licin haa..kalu wat sendirik lg best tau..hehe!

3 hungry tummies..tq mai visit umah kita..mmg enak banget bamia nih!!