Saturday, May 12, 2012

KARIPAP DAGING


TARAAAA..karipap ku..dh abih pun ..ni wat minggu lepas..hehe!! pepun meh kita layan resipinyer..zaass!!

RESIPI KARIPAP DAGING
sumber- inahar's cooking time

Kulitnya
2 cawan tepung gandum
marjerin cair + minyak (lbhkurang 1/4 cawan jumlahnya)

air suam + garam secukupnye


Cara:
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar (besen). Tuang minyak/marjerin tadi ke dalam tepung dan gaul rata. Setelah itu, masukkan air sedikit sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam. Setelah itu buatkan bola-bola kecil drpd adunan tadi sebelum dicanai dan dibubuh inti. goreng dgn api kecil sahaja hingga keemasan warnanya.

Inti Kentang daging
4 biji kentang (kupas kulit, didadu kecil)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)

2 sudu besar rempah kari daging Babas (bancuh dgn sedikit air)

250 gm minced meat
secukup
minyak untuk menumis
garam

gula

perisa

sedikit daun sup/bawang atau daun ketumbar


Cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang dadu dan tumis hingga bawang layu. Kemudian masukkan rempah kari tadi dan biarkan sebentar hingga rempah garing. Masukkan pula daging dan kacau sebentar. Setelah itu, masukkan kentang, garam dan gula. Biarkan sebentar dan kacau sekali sekala. Kalau perlu, bubuh sedikit air untuk daging dan kentang empuk. Bila daging dan kentang dah empuk sepenuhnya, masukkan daun sup/bawang dan gaul rata. Sejukkan sebelum digunakan.

Friday, May 11, 2012

BREAD BUTTER PUDDING & SOS KASTAD KOKTEL





Menu yg plg selalu dibuat kt dapur pn.doc sbb semua anak2 & hubby pun suka yg amat! kali nih puding roti ni kita mamam ngan sos kastad koktel..perghhh..sedaap banget!! resipi dh bnyk kali taruh..kita x pernah tukar ngan resipi lain sbb mmg dh puashati ngan resipi nih..so meh kita zaas kembali resipi w/pun dh banyak kali kita pos kt sini..hehe!

RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING
sumber: inahar's cooking time

BAHAN2 NYA:

10 keping roti gardenia
500 ml susu uht@ fresh milk
300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap..
5 biji telur
100 gm gula castor
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
50 gm raisins
sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai)
butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
esen vanilla

Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.
susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2)
**
Hasilnya amat memuaskan hati sbb rasanya yg tidak begitu manis dan sangat lembut & lembap texturenya ala2 caramel puding. Sangat enak dimakan bersama aiskrim dan fruit cocktail..mmm yummy! 


Untuk Sos Kastad Koktel 
(boleh juga dimakan ngan fruit koktel biasa aje x yah wat sos kastad sbb puding nih dh sedia lemak berkrim)

1 tin fruit coctail beserta jusnya
1 tin susu cair

1 cawan air

1/2 cawan gula (manis ikut suka)

1 sudubesar tepung kastad

secubit garam

cara2:
Kacau rata semua bahan dan masak sehingga mendidih. Sejukkan dalam petiais. bila sejuk bolehla dihidangkan bersama puding yg telah disediakan tadi. Layan..


Thursday, May 10, 2012

FAMILY DAY KACR2...kembali bersiaran!!

Assalamualaikum..alhamdulillah ketemu kembali kita ye..pn doc akhirnya kembali bersiaran setelah sebulan menyepi kan diri..hehe! bukanler menyepi tp olehkerana kekangan waktu..mmg x dpt ku updet blog utk sekian lama..pepun arini terubatla rindu uolss kan..uiks rindu ker?? hehe..wokey sebenarnye pn doc sekeluarga br jek balik dari family reunion KACR ie Kerabat Arwah Cikgu Rail di Telok Gorek Resort Mersing Johor yg diadakan pd 5-6 mei yg lalu. Utk pengetahuan..arwah Cikgu Rail (Hj Ismail) adalah allahyarham datukku sebelah bapa yg masa hidupnye adalah seorang guru yg sgt dikenali di daerah mersing.Reunion ni adalah kali kedua diadakan setelah diadakan kali pertama pd 2009. Ia disertai oleh hampir kesemua anak2 dan menantu serta cucu-cicit arwah yg berjumlah hampir 100 orang (kalu semua yg hadir jumlah mungkin lbh dr 120 org). Alhamdulillah berkat usaha gigih para kerabat KACR..family day telah berlangsung dgn cemerlang dan merahnye..mmg happening!! mekaceh wat para AJK yg bertungkus lumus menyediakan segala persiapan hingga ada yg demam2 dan sakit..korang mmg terbaekk..muaahh!!! malas nk cerita panjang..jom kita layan foto2 kt bawah nih..zaaaasss!!









wajah2 adikberadik ayahandaku serta pasangan masing2.


 sempat celebrate besday ucu kamal serta ahli keluarga yg menyambut besday bulan april & mei..

 
 
barisan jejaka terhangat KACR..HUHU!

 Ni lak acara telematch..mmg meriah!

acara utk warga emas..isi jarum dlm benang & anyam ketupat..lihatla bondaku..tetap kalah walaupun pakai spek..hahaha!
 
dh mcm tepung gomak dah..ratu & duta bedak sejuk mak dara..muahahaha!!



mcm2 hadiah dapat..berus toilet pun ada..kihkihkih!!

dibawah ni lak wajah org kuat reunion KACR ie pak sedaraku ucu kamal & isteri (kaksu72..cerita org mersing) tabik spring kt ucu sekeluarga..mmg terbaek!




majlis BBQ serta acara lucky draw serta pertukaran hadiah keluarga pd sebelah malamnye..sebelum tu diadakan juga bacaan yaasin serta tahlil yg diadakan di surau selepas magrib






alhamdulillah segalanye selesai dgn jayanye..amat terharu dgn comitment serta pengorbanan semua..love uolss..tak sabar utk menunggu Hari Keluarga KACR 3 lak..insyaallah 2 tahun lagi..daa!!


Thursday, April 5, 2012

NASI MINYAK



wokeh..ni lak nasi minyak wat minggu lepas..hehe.habis sudaaa! saje jer nk tayang wat kecur liur kan korang..muahaha!!resipi dari kak hanieliza..sempoi tp sodaap!! dimakan bersama ayam masak merah, kari telur & acar timun..thnx kakliza.kita cnp resipi dr blog kakliza ye..tenkiu.muaaahh!!


NASI MINYAK
resipi- chef hanieliza
sumber- inahar's cooking time


Bahan A

1 kg beras bathmati- kita guna beras siam wangi
3 sudu besar minyak sapi
1 liter air
1/2 cawan susu cair ] bancuh
1/2 cawan air ]
50 gm daun ketumbar ] potong pendek
50 gm daun pudina ]
1 cawan kismis kuning
1 sudu besar perwarna kuning dibancuh dgn 1/2 cawan air
garam secukupnya

Bahan B
3 ulas bawang merah ] hiriskan
3 cm halia ]
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buah pelaga


Cara
1. Beras dibasuh dan rendamkan selama 30 minit. Tapiskan.
2. Masukkan minyak sapi & tumis semua bahan B dalam periuk.kemudian masukkan air dan masak sehingga mendidih.
3. Masukkan beras, kismis, daun ketumbar dan daun pudina.
4. Biarkan nasi masak saperti biasa.
5. Bila telah masak siramkan bancuhan susu cair.
6. Curahkan bancuhan pewarna kuning keatas nasi pada 3 tompok yang berasingan.
7. Masakkan lagi sehingga nampak nasi cantik.



Wednesday, April 4, 2012

BAKED MANGO CHEESECAKE


Assalamualaikum..taraaaaa..pn doc mengecis kembali setelah lama berhibernasi..hehe!! amboi kemain..lama tidur..tup-tup wat ciskek ek..hahaha!! apa nk buat dh tugas pn doc..mmg masa sgt mencemburui ku saat ini tp kugagahi juga menghupdet blog ku yg dh berabuk nih utk menghilangkan kerinduanku kt kengkawan..rindu banget uollsss!! naah amik ciskek mangga ni sorang sepotong..wat malam semalam..perghh..mmg heaven!! sedaap x terkata..huhuu!! resipi ni pun hasil adjust resipi2 ciskek sebelum nih..mmg mantop!!

RESIPI BAKED MANGO CHEESECAKE 
sumber- inahar's cooking time

Bahan:

Base biskut: 
200g oreo cookies minus filling
100g butter, dicairkan

*Alas dan lengserkan dasar dan tepi loyang dengan butter cair dan baking paper. Campurkan kesemua bahan base biskut dan tekan padat pada dasar loyang spring form/loose pan. Bakar pada suhu 160C untuk 10 minit atau hingga biskut masak. Ketepikan pada suhu bilik.

Inti:
500g cream cheese, suhu bilik
120g gula kastor - boleh dikurangkan kalau guna fresh cream atau mangganya manis
30g tepung jagung
350g isi mangga, diblend halus,
4 biji telur Gred A
250g whipping cream - ku ganti dengan yogurt perisa mangga 140ml

Hiasan:
Isi mangga diblend halus @ puri mangga-hias ikut suka

Atau:
1 biji mangga, dihiris
40g gilis apricot (apricot gel)
40ml air

Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 150C.
2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama gula kastor hingga sebati. Masukkan tepung jagung, tepung kastad dan kacau sebati. Masukkan isi mangga yang diblend halus dan pukul lagi.
3. Masukkan telur satu per satu, sambil dipukul rata. Masukkan whipping cream@fresh cream dan pukul hingga adunan menjadi pekat.
4. Tuangkan adunan ke dalam base biskut tadi.
5. Bakar secara bain marie/water bath/steam bake dan bakar selama 1 jam 15 minit 
6. Tutup suis oven dan biarkan kek di dalamnya selama 30 minit. Keluarkan bekas berisi air dari oven. Biarkan kek betul-betul sejuk di dalam oven dengan pintunya direnggangkan sedikit. *** (Permukaan kek akan kelihatan sedikit kering tapi jangan sampai merekah, dan tengah-tengah kek akan bergoyang/jiggle sedikit apabila loyangnya digoyangkan).
7. Sesudah kek sejuk, keluarkan dari oven dan hiaskan ikut suka.Biarkan kek sejuk dalam peti sejuk selama 6 jam sebelum dikeluarkan dari loyang spring form/loose pan dan dihidangkan.