Friday, May 11, 2012

BREAD BUTTER PUDDING & SOS KASTAD KOKTEL





Menu yg plg selalu dibuat kt dapur pn.doc sbb semua anak2 & hubby pun suka yg amat! kali nih puding roti ni kita mamam ngan sos kastad koktel..perghhh..sedaap banget!! resipi dh bnyk kali taruh..kita x pernah tukar ngan resipi lain sbb mmg dh puashati ngan resipi nih..so meh kita zaas kembali resipi w/pun dh banyak kali kita pos kt sini..hehe!

RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING
sumber: inahar's cooking time

BAHAN2 NYA:

10 keping roti gardenia
500 ml susu uht@ fresh milk
300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap..
5 biji telur
100 gm gula castor
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
50 gm raisins
sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai)
butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
esen vanilla

Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.
susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2)
**
Hasilnya amat memuaskan hati sbb rasanya yg tidak begitu manis dan sangat lembut & lembap texturenya ala2 caramel puding. Sangat enak dimakan bersama aiskrim dan fruit cocktail..mmm yummy! 


Untuk Sos Kastad Koktel 
(boleh juga dimakan ngan fruit koktel biasa aje x yah wat sos kastad sbb puding nih dh sedia lemak berkrim)

1 tin fruit coctail beserta jusnya
1 tin susu cair

1 cawan air

1/2 cawan gula (manis ikut suka)

1 sudubesar tepung kastad

secubit garam

cara2:
Kacau rata semua bahan dan masak sehingga mendidih. Sejukkan dalam petiais. bila sejuk bolehla dihidangkan bersama puding yg telah disediakan tadi. Layan..


10 comments:

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Salam Jumaat INa.....memang dok teringin sgt..puding ni...semalam dah beli roti ingat nk buat hari ni...tup2 INa yg buat hari ni...x pa sat gi nk g beli buah dlm TIN...ehm....ehmm...sedapnya...

Mieza said...

assalamualaikum Kak Ina..salam rindu..sihat tak? mieza je yg tak sihat..and yessss kena ikut nasihat pn doc kena minum air masak byk2..
Kak Ina..puding roti ni ada lg tak? Ini pun feveret kami sekeluarga..hubby n anak2 cukup suka..makan lak dgn sos kastad...mmg terbaekkkkk...kalau roti yg dah2 senja nak menhampiri tempoh kena kebumi tu puding ni lah yg menjadi pilihan :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Ukhwah... wahhh sedapnya... Bread Butter puding tu.. sedap sangat! sampai naik kecur mecurrrr dah ni..... :))) sedap naa...

Cheq Sue said...

amboi kak, kalau leh dapat sepiring puding roti time ni sedapnya...tambah2 kalau yang baru keluar peti ais... aishhhh

Ummi said...

Assalam Doc Ina cayang..muaahh muaaahh...meh hug sikit...adooii rindu tetiba je kat Ina...bila nak jumpa lgk eh.. Nak2 tgk puding ni ha, kalau laaa dpt telan panas2 ni..alangkah bahagianya...kan..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Dr. an evergreen pudding yang tidak pernah jemu..I LIKE

Qasey Honey said...

dh lama xnmpk puding roti mcni...sedapnya...

HomeKreation said...

Happy Mother's day doc Ina cayang! Wow, kalau dapat ni on mother's day memang best tapi malang nya takda org nak buatkan.

inahar ali said...

kak norli..haa dh siap ke puding roti akak tu..kita nk kenen lak..hehe!

mieza..tu laa kena jaga kesihatan selalu tau!

shahriah..kalu dh kecur mecur cepat sha pi wat tu..hehe!

cheq sue..mmg meletop kalu mkn sejuk2 kan..fuh!

ummi..meh2 sini kita hug..muaaah!!nk mamam puding panas kena wat sendirila ummi cayang..huhu!

kakpaty..i loikkee 1000x..hahaha!!

QH..tu la akak pn dh lama x wat tu yg teringin tu!

alongroz..hepi mom's day too along..muaah! nk puding roti ek..nnti kita pos setupperware ek..hehe!

sury_masury said...

Sy nk jugak pding tu pn doc...hihi..hpy mother dy