Friday, May 18, 2012

NASI LEMAK HALBA


Assalamualaikum semua..selamat makan tengahari ye kengkawan..pn doc br pas makan mihun jek kt klinik..itu pun lebihan bekfes pg td..hehe!! nasi lemak ni sebenornya wat ahad ritu cuma x sempat nk post entry jek..ni tgh xder patient kita curi2 updet blog ek..hehe! kali ni mamam nasi lemak halba ngan sambal ikan bilis dan daging goreng kunyit..mmg best!! jom semak resipi..dulu dh taruh kt sini..


RESIPI NASI LEMAK HALBA
sumber: inahar's cooking time


Bahan2:


4 Cawan beras-leh guna basmathi gak tp kita guna beras siam wangi
5 cawan santan

1 inci halia
-hiris nipis
1 biji bawang besar di mayang

2 helai daun pandan

1 sudu besar halba

garam secukupnya

perisa-optional

cara2:
1. basuh beras dan toskan
2. campurkan semua bahan2 di atas dan masak dlm ricecooker mcm biasa
3. setelah kering , gemburkan nasi dgn garpu @ copstik. biarkan sebentar dlm rice cooker.
4.hidang nasi dgn lauk sampingan ikut suka.

**kalu nak resipi sambal bilis my mom leh tgk sini!



15 comments:

somuffins said...

assalam :-)

Nasi lemak style orang Johor mmg bubuh halba, nyumm..

Have a nice day ..

inahar ali said...

CS..tu ler masakan johor mmg sedap2 kan..hehe!

ibh_sue said...

Aslmkum Kak..
Berdesup masuk sini..Ingat menu hari ni. Ropanya dah jadi baja ya..Hihihihi...Tak pernah mkn nasi lemak halba ni tau.. . :))

Liza said...

patut la wangi sampai ke sini....hihiihi
nasi lemak dgn halba ni mmg wangi kan kak, Liza pun sukaaa...

Mieza said...

kak Ina..salam sayangggg..
mesti harum semerbak kan nasi lemak ni sbb ada halba...kalau la kak ina masak esok..mesti mieza datang..hari ni dah tak dan la pulak...

CitarasaKu said...

Salam....lama lah tak masuk sini..hari nie nampak nasi lemak halba lama tak makan nasi lemak camnie. Nostalgia sekali sebab dulu waktu membesar mak selalu buat nasi lemak begini.

Qasey Honey said...

wah mbangkitkan selera terus tgk nasi lemak halba tu...nyum2

HALAMANKU said...

mmmm wanginyer nasi lemak bila buh halba tu.. ermapun suka.. ader lak daging goreng nyum2 memang bestlah set nasi lemak akak tu...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam dear nasi lemak memang evergreeen sedapnya... nampak simple tapi dapat bayangkan macam mana bau dan rasanya.. wahh kecurr sudah..:))

sury_masury said...

salam pn doc..save resepi..sesenang nnti kite try buat..lme gak dh x buat nsi lmk..:)
sekli skala kena buat jugak..

FnF Simple Life said...

saya pun kalau masak nasik lemak mesti letak halba...best kan...

Yatie said...

Assalamualaikum dr Ina,
adoyaiiii wat terliur je tngk nasi lemak halba ni, mmng sedapkan nasi lemak ni, tak kira waktu..makan pagi, tengahari,petang dan mlm pun sedap...nak wat gaklah ari minggu ni..terliur sudaaaa..

Nieza said...

Assalam kak doc,tak pernah buat lagi nasi lemak halba ni...sedapnya tgk dgn set berlauk tu.lapar lak rasa tgk nasi lemak akak ni...hehe

Rohah said...

ehehe..same menu akak ngan menu saya hari ni,tunggu nk terbit je..

Ayu said...

Assalam dr,
waduh sedap ni nasi lemak halba,
kita suka nasi lemak letak halba..wangi aje bau nasinya..tapi tulah anak2 kita ni kalau jumpa halba dalam nasi..dia orang kuis2kan ketepi..sabor ajelah kan..