Saturday, May 12, 2012

KARIPAP DAGING


TARAAAA..karipap ku..dh abih pun ..ni wat minggu lepas..hehe!! pepun meh kita layan resipinyer..zaass!!

RESIPI KARIPAP DAGING
sumber- inahar's cooking time

Kulitnya
2 cawan tepung gandum
marjerin cair + minyak (lbhkurang 1/4 cawan jumlahnya)

air suam + garam secukupnye


Cara:
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar (besen). Tuang minyak/marjerin tadi ke dalam tepung dan gaul rata. Setelah itu, masukkan air sedikit sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam. Setelah itu buatkan bola-bola kecil drpd adunan tadi sebelum dicanai dan dibubuh inti. goreng dgn api kecil sahaja hingga keemasan warnanya.

Inti Kentang daging
4 biji kentang (kupas kulit, didadu kecil)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)

2 sudu besar rempah kari daging Babas (bancuh dgn sedikit air)

250 gm minced meat
secukup
minyak untuk menumis
garam

gula

perisa

sedikit daun sup/bawang atau daun ketumbar


Cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang dadu dan tumis hingga bawang layu. Kemudian masukkan rempah kari tadi dan biarkan sebentar hingga rempah garing. Masukkan pula daging dan kacau sebentar. Setelah itu, masukkan kentang, garam dan gula. Biarkan sebentar dan kacau sekali sekala. Kalau perlu, bubuh sedikit air untuk daging dan kentang empuk. Bila daging dan kentang dah empuk sepenuhnya, masukkan daun sup/bawang dan gaul rata. Sejukkan sebelum digunakan.

17 comments:

dapurCikWan said...

karipap, sedap tu makan panas2..cantik akak kelim tepi karipap tu..cikwan tak pandai..banyak kali cuba pun still tak jadi..huhuuu :)

inahar ali said...

cikwan..kena practise bertahun2 br dpt hasil cenggini..hehe!

Mieza said...

assalamualaikum kak ina..waaa cantiknya karipap tu..mieza pernah buat sekali pastu rupa tak lawo..menggelembung gitu..rasa tu sedap la heheh(puji masakan sendiri nih)..pastu terus jadi malas nak buat hahaha cepat nor give up nya kan hahah

sury_masury said...

Salam pn doc..tayang karipap..dh hbis rupa2 nya yer..ingt kn nk tumpng mkn jugak..mood mgaripap blm smpi lg ni pn doc,save resepi dulu yer.suka resepi yg mudah camni..tang klim tu kemas jer...nk g bguru blh..hihi..:)

sury_masury said...

Salam pn doc..tayang karipap..dh hbis rupa2 nya yer..ingt kn nk tumpng mkn jugak..mood mgaripap blm smpi lg ni pn doc,save resepi dulu yer.suka resepi yg mudah camni..tang klim tu kemas jer...nk g bguru blh..hihi..:)

sury_masury said...

Sory pn doc..smpai 2 pulak komen kuar..

dZana said...

Aslmkum doc ina.. salam rindu2an... selamat hari ibu.. meriah tul pesta krga kt mersing tu.. tentu mcm2 cete krga dpt dikongsi.. terliur dgn kpap doc..

cikmanggis said...

selamat hari ibu Dr:)..karipap tu nampak sungguh ranggup:)nak try resepi inahar pulak la nanti..

Rohah said...

salam kka,
gebu betul tngok karipap ni,lg sedap tu ada inti daging..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hi Kak Ina, hru my dear?
Lama tak kemari...asyik tak sihat je.
Nak mintak ubat selesema..hehehe :)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hem..YUM..YUM ini memang POJAAN hati akak...

HALAMANKU said...

Penggemar Karipap dah datang.. kak sedapnyer tgk kulit rapuh n kemas.. langsung tak de jerawat.. kulit karipap tu.. ader lagi? he he he bak 3 ketui.. sedap tu ader letak daun sup n bawang memang wangi..he he he

Wattie said...

Assalamualaikum doc,
Sedap tu makan karipap petang2, jarang sangat orang tak suka makan karipap kan..... ada pulak secawan kopi o panas kat sebelah, perghhhh...

~~zana@pb~~ said...

Assalammualaikum Inahar, akak pelik la...nama Inahar ni akak biasa tengok tp kenapa akak lambat follow eh? Akak terlepas pandang rupanya. Selamat berkenalan walau dah lama sebenarnya tau ujudnya Inahar blog.
Oh ye, karipap daging akak biasa buat utk frozen dan bisnes kecil2an. Sampaikan kami sekeluarga naik muak tengok tapi jgn kecil hati, karipap la pilihan utama kalau tetamu datang kerumah atau buah tangan utk kemana2 akak.

Nieza said...

Assalam kak doc cyng, sedapnya tgk karipap akak yg montok gitu..:)

ummi aiza said...

Resepi akak ni membangkitkan semula minat saya nak masak-memasak! Saya dah try. Husband kata sedap sangat. Dia kata crispy even dah sejuk pun still sedap. Dia puji 3 hari 3 malam tak habis lagi hehehe. Thanks kak.

ummi aiza said...

Btw saya ada promote resepi akak ni dalam entry blog saya yang terbaru. And again, thanks for the resepi kak!