Assalamualaikum..ketemu kembali kita..hihi! Ok arini nak share jer kek prune yg sgt sedap ni..dulu pernah buat dan kiranya ni kali ke2 kita baked kek prune guna resepi ni..memang terbaek, puashati, moist banget cam kek kukus walaupun ia dibakar. Ni resepi wajib cuba ye uolls! Mudah sgt buatnya pun. Jom kita zaass resepi sgt marbeles ni yok!
Boiled Prune Cake
Resepi asal - Fb Anis anis
Sumber 1 - Shalieya Danish
Sumber 2 - inahar's cooking time
Ig @drinahar
2 cups pitted prune- cincang kasar (sy campur 11/2 cup prune+ 1/2 cup mixfruits sbb stok prune tak mencukupi)
185 gm butter
150 gm castor sugar
1 tsp soda bicarbonate
250 ml air
(boil semua yang di atas sehingga cair butter dan berbuih .. tutup api dan sejuk kan..) penting! Sejuk dahulu adunan di atas baru masuk kan.. 👇🏻
3 eggs grade A
150 gm self raising flour
60 gm plan flour (tpg gandum)
kacau rata .. siap untuk di bakar!
Line 7” tin
Bakar slow temp @ 160 deg depends on oven for abt 1hr.. sehingga masak
Let cake rest in pan for 10 min after out from oven..
No comments:
Post a Comment