Tuesday, December 29, 2020

NASI MENTEGA KISMIS

 

Alhamdulillah arini kita up entry tertunggak ye..minggu lepas kita masak nasi mentega kismis dimakan bersama ayam panggang mexico ayamas beli readymade punyer..haa aci tak? Aci tak? Hihii. Pastu kita tambah homemade salsa tomato bagi lagi lengkap hidangan tu. Mudah jer kan.. Jom kita layan resepi nasi mentega dan salsa yok!

RESIPI NASI MENTEGA KISMIS
sumber - inahar's cooking time

BAHAN-BAHANNYA 🙂
4 cawan beras basmathi- cuci dan rendam 25 minit, toskan.
5 cawan air
1 cawan susu
1 kiub ayam
2-3 camca besar mentega
Sedikit minyak
Garam secukup rasa
Kismis


BAHAN TUMIS 🙂
1 biji bawang besar, didadu
3 ulas bawang putih, hiris
1 inci halia
1 helai daun pandan, disimpul
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

BAHAN HIASAN
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA 🙂

Dalam periuk nasi, panaskan sedikit minyak dan masukkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan beras dan kacau hingga mesra, masak 1-2 minit. Tuang air , susu dan masukkan kiub ayam, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan alihkan serta tanak nasi seperti biasa di dalam rice cooker. Bila kering, taburkan kismis dan biar nasi betul2 masak. Gaul nasi dengan chopstik. Biar sekejap.

Tabur bahan2 hiasan sebelum dihidangkan bersama lauk2 kegemaran.

Resepi Salsa tomato

Bahan-bahan
4 biji tomato muda - potong dadu
1 batang timun jepun - potong dadu
1 biji bawang besar - hiris nipis
3 biji cili merah/hijau- cincang halus
2 pokok daun ketumbar- cincang halus
Jus lemon
1 sudu kecil lada hitam kisar
Garam , gula secukup rasa

Cara Membuat
1. Masukkan semua bahan di dalam mangkuk.
2. Tuangkan jus lemon dan gaulkan rata.
3. Masukkan dalam petisejuk sebelum dihidangkan.
4. Hidangkan bersama nasi.