Friday, December 25, 2020

KEK PISANG COKLAT CIP LEMBAP


 Assalamualaikum..membaking lagi kita wak..hihi! Jangan marahh ye.. kek pisang ni tersangatla moist dan gebus nye uolss. Resepi sedap dan mudah sangat..jom kita zaass resepinye yok!


Kek Pisang Lembap
Sumber - inahar's cooking time

Bahan A (dikisar)
3 biji telur gred A
1 caw minyak jagung @ masak
1 cawan gula perang
5 biji pisang berangan
2 suduteh susu pekat manis
Esen vanilla
1/2 suduteh garam


Bahan B
2 cawan tepung serbaguna
1 suduteh baking powder
1 suduteh soda bicarbonat
Coklat cip secukupnya (optional)
Biji kuaci @ kekacang (optional)

Cara
Satukan bahan A dalam bekas besar
Ayakkan tepung bersama baking powder dan soda bicarbonat.
Satukan bahan B ke dalam bahan A. Kacau sebati.
Masukkan dalam loyang 8x8 inci yg telah di sapu minyak dan di alas kertas baking. Taburkan coklat cip, kekacang @ biji kuaci kt atas adunan sebelum dibakar.
Akhirnya bakar dalam oven yg dipanaskan pada 180c selama 50 minit hingga sejam ikut oven memasing ye.

No comments: