Wednesday, September 9, 2015

KAMBING MASAK BERIYANI


Assalamualaikum..taraaa! Hari ini kita nak kongsi sekali lagi kambing masak beriyani yg sedap nih. Ni memang entry tertunggak lagi yang dimasak 2 minggu yg lalu..huhuu! Menu spesel ni kita masak utk pasangan pengantin baru iaitu adinda saya bersama suaminye yang bertandang ke rumah kami tak lama selepas majlis perkahwinan mereka. Kambing beriyani ni dimakan bersama nasi mentega kismis, ayam masak merah, sambal telur juga acar timun nenas. Kalau korang nak cuba resipinye jom kita zaassss..

RESIPI KAMBING MASAK BERIYANI

Bahan-bahan:


500 gm daging kambing (potong dadu 2")-diperap tepung & limau nipis selama 20 minit kemudian cuci bersih dan toskan.
1 biji tomato - dicincang/racik
3 biji kentang- potong 4
2 batang lada hijau/merah- belah 2
3 sudu besar rempah beriani 
1/2 cawan susu cair (boleh juga guna yogurt)
1 tangkai daun ketumbar
3-4 sudu besar sos tomato @ puri
air secukupnya 
1 sudu besar minyak sapi
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumis:
1 labu bawang besar } dihiris
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar bawang goreng
1 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
1 sudu besar badam
setangkai daun ketumbar
sedikit kismis-jika suka

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak + minyak sapi, masukkan bahan tumis, goreng hingga wangi dan bawang kekuningan
2. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan rempah beriani. Tumis lagi hingga terbit minyak kemudian masukkan kambing. Rebus hingga kambing agak empuk.
3. Masukkan kentang, lada hijau, daun ketumbar, sos tomato, tomato cincang dan air, kacau rata dan masak hingga mendidih

4. Kemudian masukkan susu cair , garam & gula. Kacau rata dan didihkan sebentar. Siap boleh dihidangkan bersama nasi panas @ dimasak kembali semasa penyediaan nasi beriyani.




Friday, September 4, 2015

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH

Assalamualaikum..bersiaran kembali kita ye! Selepas melalui minggu2 yg memenatkan past 2 weeks..arini baru kita dapat updet menu ayam masak kicap berempah yg dimasak beberapa minggu yg lalu..huhuu! Lepas penat kenduri perkahwinan adindaku Fithriana  8/8/15 yang lalu..kemudian kami sekeluarga beramai2 pula makan angin ke Bandung mengikut pasangan pengantin berbulan madu..uisshh menyibukkan kitorang kacau daun pengantin..hihiii! Pepun kami sangat gembira kerana majlis perkahwinan juga segala urusan kami berjalan dgn lancar. Syukur Alhamdulillah! Ok kembali kepada resipi ye..jom kita zaas..!!
RESIPI AYAM MASAK KICAP BEREMPAH
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - lumur garam kunyit & goreng hingga masak
1 labu bawang besar - hiris bulat
1 biji lada hidup merah - potong serong
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar atau boleh juga guna serbuk
1/3 cawan kicap lemak manis (cap kipas udang)
1 sudubesar sos tiram
sedikit air asam jawa (boleh ganti dgn cuka)
rempah penumis tiga sekawan- kayu manis, bunga lawang, pelaga
air secukupnya

Bahan kisar
1/2 labu bawang besar
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai


Cara-cara :

Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing dan masak.

Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan air asamjawa juga air secukupnya.Setelah mendidih, tambah serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup. Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng. Gaul seketika sebelum ditutup api. Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit hirisan daun bawang@daun sup.
Cara-cara : Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing dan masak. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan air asamjawa juga air secukupnya.Setelah mendidih, tambah serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup. Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng. Gaul seketika sebelum ditutup api. Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit hirisan daun bawang@daun sup. Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web

Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web



Friday, August 21, 2015

HEAVENLY MILO OREO JELLY

Assalamualaikum..lagi entry tertunggak..huhu! Puding milo oreo jelly yg sgt sedap di buat masa bulan ramadhan yang lalu. Puding ni juga salah satu resipi yg sgt ngetop dikalangan para blogger masakan tapi kita spt biasa agak ketinggalan..baru sekarang nk menerai resipinye..hehe! Memang rasanye tersangat heaven uuu! A keeper recipe..wajib try ye! Resipi asal dari dapur Alongroz yg cantik menawan tu..mekacehh Along berkongsi resipi 5 bintang ini..lap uu! Muuuaahhs!

HEAVENLY MILO OREO JELLY
By: Roz@HomeKreation
source - inahar's cooking time

Makes: 8" square
INGREDIENTS:
1 packet / 10g Jelly Powder (Agar-Agar Powder)
750ml Water
160g Sugar
1 can (400g) Evaporated Milk
3/4 cup Milo Powder
1 pack (137g) Oreo Cookies - break into small pieces but keep the sandwich together 

METHOD:
1. Place jelly powder and water in a pot & cook until jelly is dissolved.
Add in sugar & cook until sugar is dissolved.
Add in milk, stir well & off fire once boiled.

2. Separate 2 cups of the mixture into another pot & add in Milo powder.
Stir well until milo is dissolved.

3. Pour 1cup of Milo mixture into a square container and let the remaining half warm up on smallest fire.
Let it set slightly on surface before pouring another layer.
Pour the plain mixture on top.
Sprinkle oreo cookies & let is set on the surface.
Pour the remaining milo mixture.

4. Let it set completely at room temperature before chiiling it in fridge.
Serve cold.

TIPS FOR LAYERING:
a. Do not wait until the layer is completely set before pouring the next layer, or else it will not stick. If happened, scratch surface with fork before pouring the next layer.
b. Make sure the mixture is still hot when pouring on the earlier layer so that it will stick well.
********************************************


BAHASA MALAYSIA VERSION

resipi asal : AlongRoz@HomeKreation
sumber - inahar's cooking time
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis
CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn  ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.

3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:  
a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.

Wednesday, August 19, 2015

KEK MARBLE WARNA WARNI BADAM ROS NOSTALGIA

Assalamualaikum..lagi satu kek feveret utk aidilfitri yang lalu iaitu kek marble badam ros nostalgia. Kek yang sgt lembut, moist dan harum banget dgn bau ros juga rasa badam yg memikat  ..pergghhh! Uolss wajib cuba ye. Pn Doc dah banyak kali buat kt sini dan sini..huhu! So jom zaass resipi yok!

KEK MARBLE WARNA-WARNI BADAM ROSE NOSTALGIA Resepi Asal : Pn. Shamsiah Md. Shariff
Sumber : Rinnchan via ummi

Sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan-bahan: (akak guna loyang bulat 6 inci)

  • 250gm mentega(*akak guna Golden Churn brand)
  • 5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)
  • 4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)
  • 1 oz badam kisar (*akak letak 60 gm)
  • 5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)
  • 2 susu maka
  • n susu pekat manis
  • 1 1/2 sudu teh esen rose
  • sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)
Cara-cara:
  1. Pukul mentega dan gula hingga gebu.
  2. Masukkan telur satu persatu.
  3. Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
  4. Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
  6. Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
  7. Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
  8. Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.




Monday, August 17, 2015

KEK LAPIS VELVET ASAM MANIS AIDILFITRI

Assalamualaikum..lagi menu kek aidilfitri yg lalu baru nak updet resipi..hihii! Kek lapis velvet asam manis yg sgt popular suatu waktu dulu di kalangan blogger2 masakan. Kek yg sgt moist, gebu dan sedap banget! tak muak makan..lepas ngap sepotong..sepotong lagi dan lagi..hehe! Resipi pun agak mudah..kalu nak tgk entry terdahulu kt sini dan lagi satu entry di sini utk versi bakar. Jadi jom kita zaass resipinyer ye!

RESIPI KEK KUKUS VELVET HAW FLAKES (versi bakar waterbath) resipi - kak fida sumber - inahar's cooking time Bahan-bahan >5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais) >225 g gula halus >220 g tepung gandum* >1 sk rata baking powder* >1 sb ovalette >150 ml susu cair >1/2 sk garam >100 ml minyak jagung/masak (kita guna melted butter) >1 sk esen vanilla >pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka >secukup hawflakes Cara-cara1.Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna. 2.Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati. 3.Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu. (kita guna cara bakar waterbath dalam oven) 4.Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka... Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk. Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web

Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web
Kek Kukus Velvet Hawflakes
resipi asal - kak fida
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
  • 225 gm gula halus
  • 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
  • 220 gm tepung gandum*
  • 1 sudu kecil rata baking powder*
  • 150 ml susu cair (ummi guna Ideal Nestle)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 100 ml minyak jagung/masak
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • beberapa titis pewarna(ikut suka)
  • asam hawflakes secukupnya
Cara Membuat:-'
  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
  5. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  6. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
Pesanan kak fida..***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan. Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...