Wednesday, November 30, 2011

CHOCOLATE BANANA CAKE

Assalamualaikum..alahai ni lg satu entry tertangguh ekcelinya wat chocolate banana cake nih last week sempena besday adikku Nabil yg ke 18 tahun minggu lepas..kalu korang masih ingat adik kita ni yg telah jatuh sakit tenat pd awal tahun aritu dan lebih sebulan dok dihospital sbb kesukaran diagnosis & rawatan penyakit sebenarnye..mcm2 illness yg doc suspek dan akhirnye nabil disahkan mendpt penyakit Autoimmune disease dimana dia perlu makan ubat sepjg hayat utk mengelakkan komplikasi pd sistem tubuhnye..boleh lihat di sini utk ceritanye yg lalu. tp cuba lihat nabil sekarang dh jauh lbh sihat & ceria..jika memula dulu dia kena makan ubat steroid prednisolone tu sampai berbelas biji sehari tp sekrg bnyk perubahan menakjubkan berlaku sejak beliau memulakan pemakanan supplemen Transferfactor4life 3 bulan yg lalu..kini nabil hanya perlu makan 2 biji prednisolone jer sehari ..alhamdulillah! moga dgn pengambilan transferfactor yg berterusan ni kami sekeluarga amat berharapkan yg akhirnye beliau akan pulih sepenuhnye nnti & tak perlu lg makan ubat steroid ni utk selama2nye..insyaallah! wat adikku nabil moga pjg umur & sentiasa dirahmati olehNya..amin!
okay berbalik kpd choc banana cake ni pulak..sori ler xder foto masa kek dh kena belah sbb asik sibuk makan hingga terlupa nk snap gambo kek pas kena bedah..hehe!! pepun korang layan jerla ek foto kek yg ada ni haa..resipi kita guna kek span coklat dan dihias ngan lapisan whipped cream serta pisang montel dan cokelat glazing di lapisan luar kek..resipi sponge cake diambil dari dapur
dailydelicious ye..mmg sedap! gebu tp mantain moist...


RESIPI CHOCOLATE BANANA CAKE
sumber- inahar's cooking time

1 biji kek span coklat (resipi dibawah)
non dairy whipping cream perisa coklat

coklat glazing

pisang montel@berangan secukupnye


Untuk pisangnya dipotong bulat bulat.1/2 biji lemon ambil jusnya untuk diperap sekejap dengan pisang tadi..ketepikan.

untuk krimnya kita gunakan 200gm whipping cream perisa coklat (kalu xder leh tambah cocoa powder dalam krim masa memukul ) dipukul hingga kembang & kental. (tapi jangan terlebih putar takut ia mengeras dan sukar untuk disapukan pada kek)

Untuk coatingnya kita perlukan chocolate glazing iaitu 250 gm dark chocolate ,250 gm whipping cream,30 gm butter serta1 tbsp honey.

Cara nak buat glazing ialah dengan panaskan whipping cream dan honey sampai mendidih dan tuangkan kedalam bekas coklat dan kacau sampai coklat hancur baru masukkan butter dan adun sampai sebati.

Untuksiapkan kek coklat banana ni ,potong kek kpd 3 lapisan.Sapukan krim pada permukaan kek bagi lapisan pertama dan susunkan potongan pisang tadi .Letakkan lapisan kedua dan ulangi proses yang sama dan akhir sekali tutup kek dengan lapisan yang ketiga.Masukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.

Keluarkan kek dari peti sejuk , sapukan dengan coklat glazing tadi dan hias ikut suka.

Basic Chocolate Sponge Cake
Make 30x30 cm sheet cake
source-
dailydelicious


Basic Sponge Cake
3 ...................................... Eggs

90g ................................. Sugar

70g ................................. Cake flour
15g .................................. Cocoa powder

20g ................................. Unsalted butter, melted
15g .................................. Whipping cream, warm

Preheat the oven to 180°C.
Line the 30cm x30cm pan with baking paper.
Sift the flour with the cocoa powder and set aside.
Whisk the egg until lighten add the sugar gradually until thick and lighten (Thick ribbon stage).
Take 1/4 cup of batter and mix with the warm whipping cream and melted butter, fold to combine.
Sprinkle the flour mixture over the egg batter and fold to combine.
Pour the whipping cream and butter batter back, and fold to combine.
The batter will be smooth and thick.
Pour the batter into the pan and bake the cake for 14-16 minutes.

HAPPY BESDAY DINDAKU!! MUAHH..

25 comments:

Nieza said...

Assalam kak doc cyng, sedapnya tgk topping choc atas kek tu kak. tergudala tgk..bestnyer kalau dpt rasa ni..hehe

happy belated birthday buat adik Nabil nampak semakin sihat alhamdulillah semoga bertambah sihat lagi nanti..insyaAllah:)

dZana said...

amboi doc.. berkilau2 toppingnya.. happy belated birthdy untk nabil.. smga nabil sihat n gembira selalu..

Mieza said...

happy besday adik nabil semoga adik nabil akan terus sihat seperti dedulu insyaAllah..

Kak ina..kek ni mmg sedap..mieza pun pernah buat dan ada beberapa kali kawan2 tempah semua puji sedap! :)

Chah said...

Whoaaaa...kalau letak dlmkotak tadi tukan..mau mak tertipah ingatkan sikeret resepi doc...sungguh kemilau itu ganache....

inahar ali said...

Nieza..thanx ye!itula kami berhrp nabil terus sihat ceria x prelu mamam ubat lg..insyaallah!

dzana..thnx 4 the wish cikgu..mmg ganache tu begitu kemilau tp tastenye pn lbh kemilau tau..hahaha!

mieza..thnx ye! kek banana choc ni mmg feveret seisi kuarga..kalu nk beli kt SR sokmo..kopak woo! hehe..

chah..hahaha..ganache akak tu kemilau tp huruhara surfacenye! iyala kerastangan pn doc ni kan..hehe!!

cik cek said...

Semuga adik Ina ...Nabil terus sihat...Kak Cek pun mkn 4Life ni...memang bagus dan berkesan....
Glazing chocolate cake tu cantikkkk...berkilat...bersinar2...
menggoda sungguh....:)

inahar ali said...

cikcek..mekacehh ye kakchek! kita pun dh start bg anak2 makan transferfactor nih..kuat sikit imun badan tu kan..insyaallah!

Ayu said...

Assalam dr,
uish kecurnya kita tengok kek coklat tuuu..mudah2han dinda nabil akan cepat sembuh insyaallah kan dr..

Ummi said...

Mudah2an Nabil terus sihat lah hendaknya kan Ina...kesian pulak dgr kena makan ubat jek sepjg hayat...huhuu... Apapun semangat dr keluarga buatkan dia tabah... Waaah ni X factor yg k.Jee duk promote tu eh... Ina sbg doct mesti leh bg advice psl supplement ni...ok eh Ina?

inahar ali said...

ayu..thnx ye ayu..moga nabil terus pulih..amin!

ummi..iyela ni la TF4life yg kakjee dok pomot tuh..kita la yg suh kakjee try mkn TF ni dulu..alhamdulillah mmg nmpak keberkesanannye..ummi nk try ke?

Azira...Nozie...Kechik said...

salam kak...tak pernah tinggal komen sini, selalu cuci mata tengok jek..hehehe...

Semoga adik akak bertambah sihat ya. Mama saya pun makan 4life nyer supplement...dia cepat penat sekarang even baru masuk early 50.

May be sebab dia kerja long term...

Eh..kek tuh menggugat iman lah

NekPP said...

hehe nasib baik ckp last week punya!! kaluuuu takkkk..melampau!!! hahaha...jeles gituuu....

belated besday Nabil..

NekPP said...
This comment has been removed by the author.
NekPP said...

moga adik Nabil dirahmati Allah..

tun_telani said...

happy belated bday buat nabil..
ingatkan kek tu campur coklat ngna pisang. rupa2nya letak pisang layer2 ye.. tun mmg suka makan pisang atau apa2 yg berkaitan ngan pisang =)

inahar ali said...

azira..thnx visit dapur akak..mmg tf4life ni terbukti berkesan..moga bonda azira x putus asa ye..teruskan mkn tf4life tu..insyaallah ada kesn positif nnti!

yatie..tu la psl sajer je akak taruh n3 lama bior korang kempunan mata..haha!!

tun..kek cokelat banana layer ni mmg menjd pujaan hati satu family..hehe!! kalu nk beli kt SR selalu..mmg tangkap nangis ler jwbnye!!

sury said...

kempunan mata n telan air liur jer lah..:)
sedap kek banana layer ni..pernah lh makan kat SR..

inahar ali said...

sury..sowii la ek kalu kempunan..hehe! kalu teringin & malas nk menggodek kena la pi beli kt SR kan!

Ida,Japan said...

alahai doc..sedapnyer, tempting ler tgk...ida pernah gak buat sekali kek ala chocolate banana ni...yummy!!hepi belated b'day adik nabil yer...semoga sihat2 selalu..
maceh byk2 doc yer di atas komen pd blog ida sebelum ni..

bani_boyz said...
This comment has been removed by a blog administrator.
inahar ali said...

ida..thnx ye 4 the wish! mekacehh gak mai jenguk akak..hehe!

maz said...

kakkkk..mana bleh hri2 tyang kekkk niii...dh la tu brkilat2 lgi ckltanya...klu ada lgi nk mtak sptong laaa...nk buat mlss.hehee...Happy Psday jgk buat adik akak..untungnya dpt kek bsday dri kakak...nk jdi adik kak jgk laaa...muahhh..

inahar ali said...

maz..ala2 jgnla majuk ek..nnti akak wat kek cekelat 3tingkat nak?? hehe!!

sury said...

nak cnp resepi kek tu..nnti senang2 leh try..:)

inahar ali said...

sury..iyela..jangan lupa try ye..hehe!