Monday, November 28, 2011

KEK BATIK COKLAT


Alhamdulillah..akhirnya berjaya gak membuat sendiri kek batik coklat yg sgt sedap nih..kalu selalu asik beli jek yg lom tentu sedap tp dgn resipi dr dapur Hasue nih..korang jangan risau takut x jadi ker apa ker sbb yg ni mmg conpem meletopp uu!! masaknye pun sgt sempoi tapi the taste sgt marveles tau..penuh rasa cekelat milo yg enak!! ramai kengkawan blogger dh buat semuanye berpuashati dgn hasilnye..timokaceh ye hasue for sharing this wonderful recipe..resipi asal dr milla@myR..million thanx to both ya! jom tgk resipi..akak cnp dr dapur hasue ye..muaah!

Kek Batik Coklat


Bahan-bahan ( 1 kg )

* 200gm millo
* 250gm butter

* 3 sudu makan serbuk koko

* 1 tin kecil susu pekat manis

* biskut meri secukupnya


Cara-cara
  1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
  2. Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  3. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
  4. Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....
  5. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan l
  6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  7. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
  8. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...

15 comments:

Acik Erna said...

waaa..puan doc pun dah buat..semalam pun dah cuba buat..tapi..tangan takde seni..tak cantik macam puan doc.punya kek batik..ni..

dZana said...

Salam maal hijrah doc ina.. tk pernh cuba rspi ni.. masuk list dulu la..guna brp byk sekut marie tu..

tun_telani said...

morning kak ina ^^ cantiknyer layer2 kek batik nii.. tun x pernah wat layer jd cantik,biasa comot momot je. hehe

Yat Maria said...

Salam akak Dr.

ni peberet sumerrr org kat sini arr doc..jgn kata budak2, map pak budak sumer akan kesukaan if ada this dessert :)

maz said...

kakkkkkkkkk...comelnya kek btik akak tuuu...elok je lapisnyaaa...menawan klbuuu..muahhh...

EmbunRosaliza said...

Assalam Dr Ina, kek batik yg sangat sedap tak kira musim heheh, cantik tersusun kek tu

sury said...

salam kak ina...sedap kek batik tu..lama jugak sy x membuatnya..sekali sekala buat memang best..sekali hadap dh licin...rajin pn doc kite ni..:)

Mieza said...

suka sgt dgn kek batik sekut marei ni tapi kalo buat selalu tak sedap mcm org len buat..waaaaa nakkkkk!

inahar ali said...

kakerna..seni x seni x kira..as long as sodap liciin masuk pewuut..pn dh okaykan kak!

dzana..biskut marie tuu guna x sampai sepeket pun..nnti try la yee!

tun..lawa ke layer akak tuuh..kalu tgk hasuu wwat lg cun woo!

yat..beetuui tuu..mak pak makan ngalahkan anak2 kan..hehe!

maz..alaa kaluu maz wat mstii lg cuun menawan!!

rosaliza..tuu lerr kita br pestaim wat sendirri..mmg sodapkan!

sury..akak br nk try wat sndirii mmg puuashati la kan!

miieza..x cun x per asal sedapp kan!

Nur-nba said...

Aduhh.. laparnya rasa.. :) Bestnya kalau dapat makan kek ni.. Kak Inahar, Nur rindu jugak kat akak.. Hope akak sihat2 belaka..

Rima said...

Doc
woah dah lama tak buat.. i think ade lah 2yrs gitu.. kat sini they all tak minat sangat.. tak tahu apasal.. cuba kasi benda yg mengemuk kan.. sure laku banget hehe

inahar ali said...

nur..miss uu too! moga nur sihat2 seelalu gak ye..

rima..ni pestaim akak wat..my kids suker pulak hehe!!

NekPP said...

wooowooowoooo tangkap leleh tuuu.....

inahar ali said...

nekpp..tangkap leleh kalu kenala wat sendirik woo..takutkempunan lak..langsung leleh x henti..hahaha!!

ArxarNadhirah said...

salam kak inahar :) thanks ye for the recipe :) nak tanye, susu tin kecil tu berat die berapa? sebab yang aza tau saiz standard yang selalu org beli untuk bancuh air tu je hehe