Thursday, November 24, 2011

ORANGE YOGURT CAKE

Okay arini kita jamu mata ngan kek oren beryogurt yg dibuat minggu lepas..adoii sowii aar..dh abihh pun..hehe! resipinye kita olah sikit dari resipi sicilian orange cake tuh cuma ditambah ngan yogurt lak..perghh..lg harum lemak moist keknye..hehe! sebijik kek abiss sekejapan jek x sempat nk simpan tunggu hari esoknye kenkonon nk lg moist&sedap kan..rupanye potong pepanas tu pun dh berebut anak2 minta..so korang lehla cuba resipi ni ek..jom zaaasss!!

RESIPI ORANGE YOGURT CAKE
sumber: inahar's cooking time

Bahannya


250 gm selfraising flour
250gm butter
250gm
gula caster
4 biji telur M
1 bekas yogurt
(140ml)-kita guna berperisa mixfruits
2 biji oren- ambil parutan kulit serta jusnye

1 suduteh esen vanilla


cara:


1. Panaskan ketuhar ke 180 C dan griskan loyang dan alas dengan baking sheet.
2. Ayakkan tepung ke dalam mangkuk.
3. Pukul butter serta gula kastor hingga kembang gebu.
4. Kemudian masukkan telur satu persatu.pukul lg hingga kembang sebelum dimasukkan parutan oren,jus oren serta yogurt. kacau rata.
5. Akhir sekali masukkan tepung Dengan menggunakan spatula getah, kacau perlahan2 adunan tadi cukup sekadar rata. Pastikan semuanya sebati.
6. Bakar adunan selama lebihkurang 45-50 minit (ikut oven memasing).
7.Bila sejuk bolehla dihias kek dgn aising @ orange glaze ikut suka(kita tak buat pun)


13 comments:

Yatie said...

uwaaaa ada kek plk kat sini, jom tukar2 dngn kek span pandan yatie.. kira tukar suka sama suka eehhh..leh kan...

ady said...

as-salam doc
gebu sangat2 kejadiannnya..npk sedap sangat orange yogurt cake tu..

Acik Erna said...

puan doc dah mula beraksi didapur..terima kasih ina..share resepi.

sury said...

cantekk kek tu..nnti buat lagi..bleh g merasa kek tu..:)

K.Nor said...

salam doc... sedap nampak kek tu.. :)

dZana said...

aslmkum doc.. masuk list dulu ni.. nmpk sedap n moist..

maz said...

kakakku cayangggg..kakkk miss uu...ingatkan dh xingat kat kita...bru nk mula pnaskan enjin kakk...lama brtapa...enjin msih sjuk lgi ni...

Chah said...

Whoaaa...dap tul kek oyen...kesukaan ku kegemaranku....dapp!!!

inahar ali said...

yatie..belum sempat kita tuko kek..akak dh cikun dulu kek pandan yatie tuh..hahaha!

ady..nmppak kejadianny mmg sedapp tetapi kalu dpt mamam lg syedaaapppp!!hehe!

kakerna..sama2 kak..jgn lupa terai ek!

sury..nk rasa camner..dh abih lama dh keknye..huhu!

nor..wasalam..mmg sedap kek nih nnti nor cubala ye!

dzana..mmg kena try resipi ni..sedap!

maz..alahaii miss uuu toooo!! kalu enjin panas esok xtau sempat ke x masuk entry kt blog kan..hehe!

chah..kek oyen mmg dap sgt!! nnti cuba wat sendirik ek..hehe!

Mieza said...

uihhhh kak ina cayangggg..mieza suka bebenor kalo kek masuk yogurt ni..pendek kata kat umah ni yogurt sentiasa ada stok sebab suka...kek lemon yogurt pun sedap..peach yogurt pun excellent..arghhh tak tahannnnnnn! nak kenen cikit pun dah abis huwaaaa

inahar ali said...

mieza..cian dia kempunan..huwaaa! kalu dh ada yogurt tu apa lg kena wat sendirik la kek oren ni kan..hehe!

Wattie said...

Assalamualaikum Ina,
Agak agak ada lagi tak kek yoghurt tu, kita teringin sangat nak rasa.

Ps : Terimakasih bebanyak ya Ina krn sudi tegurkan ttg link tu, mmg tak perasan betulla, silap letak link, anyway link dah dibetulkan spt berikut http://dewattiesdelight.blogspot.com/2011/11/kek-lapis-batik-sutera.html

Cuba jangan tak cuba ya

inahar ali said...

kwattie..sama2 kak..mekacehh gak share resipi ye..mesti dicuba nnti..insyaallah!