Saturday, May 28, 2011

BLUEBERRY CREAMCHEESE BUTTERCAKE



Assalamualaikum wat semua pengunjung tersayang..lihaatlaaa..ni la dia kek yg resipinye telah kuperam begitu lama dulu..x tahan memula tgk kt dapur yatie nun jauh diselatan..mmg sedap banget!! kek ni taste antara cheesecake & buttercake..lagi sedap dan lebih moist selepas disimpan semalaman. kita wat malam tadi..tu pun terpaksa sorok nk simpan utk arini..kalu x mmg licin dikerjakan anak2 malam tadi lagi..huhu! this is definitely a must-try recipe..rugi woo kalu korang x try wat! mekaceh ye yatie for sharing this marvellous recipe..yatie copy dr dapur jun..jun lak amik resipi kt cookrepublik.com..thanx a million to both beautiful ladies..muaaahh!! izinkan akak cnp resipi ye yatie!

RESIPI BLUEBERRY CREAMCHEESE BUTTERCAKE

Bahan-Bahan

  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 150gm buah blueberry (saya guna blueberry filling)
  • 2 1/4 cawan tepung naik sendiri
  • 250gm butter
  • 250gm cream cheese
  • 1/3 cawan susu segar
  • 3 biji telur
Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang. (kita guna loyang bulat 9")
  2. Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
  3. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan cream cheese dan susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
  4. Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
  5. Letakkan buah blueberry/ blueberry filling secara dot dot....sesudu sesudu.
  6. Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
  7. Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.

14 comments:

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ina,
Terliurnya tngk kek akak ni..lama dah tak buat..cuti sklh ni nak kena buat lagilah...mmng sedap sangatkan...mmng berbaloi mencubanya....betul tak..

dZana said...

Docccccccccc ina.... tak tahan menengoknya... terasa lemak2 cheese n masam2 bluebery tu...

leen said...

salam...rasanya dah 3 kali saya buat kek ni tapi versi peach instead of blueberry.mmg sedap sgt..thank you to the recipe owner

ibh said...

Assalamualaikum K.Ina,
Alamak!..lama tak masuk sini..sekali masuk ada kek blueberry la plak..Meleleh la kak..Hee...(^_^)....

Deliah's Deli said...

yg ni gerenti SGT sedap!

Nieza said...

wahh menarik ni kak...tak lama lagi summer kat sini banyakla blueberry...boleh ler cuba resepi ni...simpan resepi dulu...hehe

Mas said...

kak ina, tengok jerk dah nampak sedappnya kek tu.....
terliur ni...

mama Tiara said...

yummy..sedap

Achik said...

salam kak..
sedapnye...nak mintak sikit laa..
dah lama tak makan kek sedap nie.. :)

Wattie said...

Salam Ina,
sedapla nampak kek tu.....teringin pulak nak rasa

Ummi said...

Salam cayang dan rindu Inaaaaaaaaaaaaaa...waaaa nape la tayang ini cis butter kek siap letak blueberry pulak tuuu...adeeeii kijaaamm taaauu...x kuassaaa...hehe

kak ina kl (1) said...

salam inahar..paduan antara cheese dan butter memanglah sodap..ni nak kena keluar kedai bakeri..nak beli cheese

~finee~ said...

lama tak jengah...sedapnya kak....

mamanajmi said...

Salam...sedapnye kek ni.nak cuba buatlah, bhn2 pun dah ada kt rmh nih!