Assalamualaikum..ni burnt cheesecake yg kita baked beberapa minggu yg lepas utk surprise kan Abg Bani sempena besdaynya. Memang fave semua org ni. Jom zaas resepinya yok..
Basque Burnt Cheesecake
Sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar
Bahan-bahan
500gm Krim Keju (philadelphia)
3 Biji Telur gred A
120 gm gula kastor
200ml Krim Putar Tenusu (Dairy Whipping Cream)
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar jus lemon
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara:
Pukul krim keju sehingga lembut.
Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan telur satu per satu sambil terus memukul adunan.
Masukkan pula whipping krim. Pukul rata dan Kacau bagi sebati.
Akhir sekali masukkan jus lemon , esen vanila serta tepung dan gaul sehingga rata. Masukkan adunan ke dalam bekas springform yg dialaskan dgn kertas baking paper.
Bakar pada oven yg telah dipanaskan dahulu pada suhu 200°c selama 60 minit atau sehingga bahagian atas kek menjadi gelap (sedikit rentung@hangus) bergantung kepada oven masing-masing. Biarkan kek sejuk dalam ketuhar kemudian masukkan dlm petisejuk selama 5 hingga 6 jam sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment